Pereiti į pagrindinį turinį

Atėjo laikas bendrai ES kariuomenei?

2009-11-17 10:31
Procesas: ES jau žengė kelis žingsnius, kad būtų sukurta bendra kariuomenė – vasarį buvo pasirašytas susitarimas dėl nepriklausomų nuo JAV greitojo reagavimo pajėgų suformavimo.
Procesas: ES jau žengė kelis žingsnius, kad būtų sukurta bendra kariuomenė – vasarį buvo pasirašytas susitarimas dėl nepriklausomų nuo JAV greitojo reagavimo pajėgų suformavimo. / "Reuters" nuotr.

ES vis labiau primena vieną valstybę. Ratifikavus Lisabonos sutartį atsiras ne tik Bendrijos prezidento ir užsienio reikalų ministro postai, bet galbūt ir bendra kariuomenė.

Tokį projektą lapkričio 19 d. per viršūnių susitikimą ketina pateikti Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini. Tokią galimybę, pasak jo, numato Lisabonos sutartis, kuri įsigalios nuo gruodžio 1 d. Jis priminė, kad vienas strategiškai svarbus susitarimas dėl laisvo asmenų judėjimo jau buvo pasirašytas. Šengeno zonai priklausančių šalių piliečiai gali keliauti be vizų. Be to, priimtas sprendimas ir dėl vienos valiutos. Taigi, F.Frattini nuomone, vienybės galima siekti ir gynybos politikoje.

Italijos užsienio reikalų ministras mano, kad ilgainiui ES gali prarasti įtaką, jeigu šalys narės nevykdys bendros gynybos politikos. Euroatlantinė erdvė, pasak jo, gali būti pamiršta, jeigu JAV ir Kinija sukurs Ramiojo vandenyno ašį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų