Atidėtas „Brexit“ įamžinti skirtos monetos išleidimas

  • Teksto dydis:

Karališkoji monetų kalykla, Didžiosios Britanijos oficiali monetų gamintoja, pateko į keblią padėtį, šaliai paprašius Europos Sąjungos atidėti išstojimą iš Bendrijos.

Prieš 1 100 metų įkurta valstybinė įmonė planavo kovo 29 dieną išleisti naują 50 pensų nominalo monetą, skirtą šalies pasitraukimui iš ES. Ant monetos turėjo būti išgraviruota išstojimo data, o kalykla jau pradėjo jos bandinių gamybą.   

Jungtinės Karalystės iždo departamentas spalį paskelbė, kad „Brexit“ proginę monetą bus galima įsigyti nuo 2019 metų pavasario.   

Tačiau „Brexit“ procesą apėmus chaosui departamentas pranešė, kad kol kas šios monetos neišleidžiamos į apyvartą.   

„Proginę 50 pensų nominalo monetą... bus galima įsigyti po išstojimo“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė Iždo departamento atstovas. 

Iždo sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) savaitgalį britų visuomeninio transliuotojo BBC eteryje laidų vedėjo Andrew Marro (Endriaus Maro) paklaustas, ar teks išlydyti monetas su bloga data, atsakė, kad jos galėtų sudominti kolekcininkus. 

Kai kurie numizmatai įsitikinę, kad moneta su bloga data dar labiau domins kolekcininkus. 

„Jungtinei Karalystei atidedant išstojimą iš ES, bet kurios iš tokių monetų vertė smarkiai išauga“, – sakė Michaelas Alexander'as (Maiklas Aleksandras) iš Londono banknotų ir monetų tyrimų centro. 

Visgi jis nemano, kad monetos bus oficialiai išleistos.

„Esama daugybės žmonių, ir ne tik kolekcininkų, bandančių susidraugauti su Karališkosios monetų kalyklos darbuotojais, kurie gali būti įkalbėti parūpinti ar parduoti vieną tokių monetų“, – sakė M. Alexander'as.   

„Melžiama karvė“

Pernai Karališkosios monetų kalyklos tinklalapyje buvo paskelbta „Brexit“ proginės monetos nuotrauka. Ant tos monetos virš išgraviruotos planuoto pasitraukimo datos buvo žodžiai „taika, gerovė ir draugystė su visomis tautomis“.   

Šie žodžiai yra aliuzija į vieną žinomą citatą iš Thomo Jeffersono (Tomo Džefersono) – trečiojo JAV prezidento ir Amerikos nepriklausomybės patriarcho – inauguracinės kalbos.

Karališkoji monetų kalykla paprastai išleidžia milijonus kažkokiam įvykiui paminėti skirtų monetų. Jos yra geresnės kokybės už cirkuliuojančias monetas ir gali būti skirtingo metalo.   

Proginę 50 pensų nominalo monetą kalykla išleido 1973 metais – paminėti Britanijos prisijungimą prie Europos ekonominės erdvės. Ji vėl buvo išleista 1992 metais, o 1998-aisiais pasirodė šalies pirmininkavimui ES paminėti skirta moneta. 

Monetų ekspertas Richardas Beale'as (Ričardas Bilas) sakė, kad kalykla du pastaruosius dešimtmečius leido į apyvartą vis daug proginių monetų, skirtų įvairiausiems dalykams, pradedant vaikų mylimais knygelių herojais ir baigiant kinų Zodiako ženklais. 

„Kalbant atvirai, Karališkoji monetų kalykla naudoja tai kaip melžiamą karvę“, – sakė jis.

Kalyklai jau anksčiau yra tekę susidurti su situacija, panašia į dabartinę nežinią dėl „Brexit“ skirtos proginės monetos. Tai gali suteikti „Brexit“ priešininkams šiokios tokios vilties, kad istorija pasikartos.

1936-aisiais Karališkoji monetų kalykla pagamino proginę monetą, skirtą po metų numatytai Edwardo VIII (Edvardo VIII) karūnacijai. Tačiau ji taip ir neįvyko, Edwardui VIII nusprendus atsisakyti sosto, kad galėtų vesti išsiskyrusią amerikietę Wallis Simpson (Volis Simpson). 


Šiame straipsnyje: Philipas HammondasmonetaBrexit

NAUJAUSI KOMENTARAI

dabar

dabar portretas
pats laikas kurt moneta sugrizimui i europa.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių