Atmesti Maršalo Salų ieškiniai dėl branduolinio ginklavimosi

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teismas trečiadienį nedidele balsų persvara atmetė istorinius ieškinius, kuriuos mažytė Maršalo Salų valstybė buvo pateikusi dėl Indijos, Pakistano ir Didžiosios Britanijos, esą pažeidusių įsipareigojimą sustabdyti branduolinio ginklavimosi varžybas.

Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) šešiolikos teisėjų kolegija nusprendė, kad nėra įrodymų, kad Madžūras buvo anksčiau ginčijęsis su kuria nors iš trijų branduolinių milžinių arba siekęs dvišalių derybų šiuo klausimu.

„Teismas palaiko prieštaravimus dėl jurisdikcijos, juos pareiškė trys minėtos šalys, atskiruose sprendimuose“, – nurodė teismo pirmininkas Ronny Abrahamas (Ronis Eibrahamas).

Maršalo Salų - mažytės Ramiojo vandenyno salų valstybės – atoluose, garsėjusiuose nepalytėta gamta, 1946-1958 metais, intensyvėjant Šaltojo karo ginklavimosi varžyboms, JAV įvykdė virtinę branduolinių bandymų.

Maršalo Salos pareiškė dabar nagrinėsiančios Hagos teismo sprendimą, kuris yra galutinis ir neskundžiamas.

„Akivaizdu, kad tai labai nuvilia“, - žurnalistams sakė Maršalo Salų teisininkas Phonas van der Biesenas (Fonas van der Bisenas).

Iš pradžių, 2014 metais, Madžūras apkaltino devynias valstybes nesilaikius 1968 metų Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties.

Tačiau TTT jau anksčiau atsisakė nagrinėti bylas, iškeltas Kinijai, Prancūzijai, Izraeliui, Šiaurės Korėjai, Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms, nes jos nėra pripažinusios Teismo jurisdikcijos.

Be to, Izraelis niekada nėra oficialiai pripažinęs, kad turi branduolinių ginklų.

Maršalo Salos įrodinėjo, kad Britanija, Indija ir Pakistanas nesustabdė branduolinio ginklavimosi varžybų ir tokiu būdu pažeidė įsipareigojimus pagal minėtą sutartį, net jei Delis ir Islamabadas nėra jos pasirašę.

Neplatinimo sutartimi visos branduolinės valstybės įpareigojamos „sąžiningai siekti derybų dėl efektyvių priemonių, susijusių su branduolinio ginklavimosi varžybų nutraukimu ir branduoliniu nusiginklavimu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių