Pereiti į pagrindinį turinį

Atsisakė pagalbos

2012-09-20 23:59
Atsisakė pagalbos
Atsisakė pagalbos / AFP nuotr.

Rusija vakar paskelbė nurodžiusi sustabdyti šalyje JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) veiklą, nes ji siekia daryti poveikį vidaus politikai ir rinkimų rezultatams.

Nereikia vadovų iš užsienio

"Šis sprendimas buvo priimtas daugiausia dėl to, kad agentūros pareigūnų darbas toli gražu ne visada atitikdavo skelbiamus plėtros ir humanitarinio bendradarbiavimo tikslus, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime. – Tai susiję su mėginimu daryti įtaką politiniams procesams, įskaitant įvairius rinkimus, ir pilietinės visuomenės institucijoms skirstant lėšų."

Rusijos valdžia nurodė, kad USAID veikla šalyje privalo būti sustabdyta iki spalio 1 d.

Užsienio reikalų ministerijos pranešime taip pat reiškiamas susirūpinimas dėl USAID veiklos Šiaurės Kaukaze, kur Maskvos pajėgos kovoja su islamistais sukilėliais. Ministerija pridūrė, kad Rusijos pilietinė visuomenė yra gana brandi ir jai nereikia "vadovų iš išorės".

Neteks pinigų rinkimams

Rusijos teisių gynėjai valdžios žingsnį vadina pavojingu signalu.

"Taip bandoma atimti pinigus iš teisių gynėjų, ekologijos sektoriaus, nes būtent šios organizacijos neturi galimybių gauti pinigų šalies viduje, – sakė žmogaus teisių asociacijos "Golos" vadovė Lilija Šibanova. – Mums tai tikrai rimta problema, nes USAID yra mūsų partneris nuo 2002 m. Mes gauname pinigų iš USAID organizacijos institucinei paramai ir rinkimams stebėti. Pasaulyje išvis mažai fondų, kurie finansuoja būtent rinkimų stebėjimą, dauguma orientuojasi į labdarą, socialinę paramą."

"Golos" vadovė teigė, kad asociacijai jau dabar tenka stabdyti kai kuriuos projektus.

"Ir, žinoma, didžiausia problema mums yra ta, kad pinigai, reikalingi spalio rinkimams, dabar bus sulaikyti", – apgailestavo L.Šibanova.

Spalio 14 d. Rusijos regionai rinks gubernatorius, vietos parlamentus, savivaldybes, o Kaliningrade vyks tiesioginiai mero rinkimai.

Trauksis ir kiti donorai?

Be teisių gynimo ir rinkimų stebėjimo projektų, USAID Rusijoje finansavo kovos su ŽIV ir tuberkulioze, motinų ir vaikų apsaugos, pagalbos invalidams programas. Jos turi ir kitų donorų, todėl apie tokių programų pabaigą kalbėti būtų skubota.

Bet žmogaus teisių gynėjai nerimauja, kad, be USAID, gali būti nutraukta ir kitų užsienio nekomercinių organizacijų veikla Rusijoje.


Skaičiai ir faktai

USAID 1961 m. įsteigė tuometis JAV prezidentas Johnas F.Kennedy. Darbą Rusijoje agentūra pradėjo 1992-aisiais.

USAID bendradarbiauja su daugiau nei 100 pasaulio valstybių, remia ekonomikos ir demokratijos plėtrą, sveikatos apsaugą, konfliktų reguliavimą, teikia skubią humanitarinę pagalbą. Kasmet agentūrai skiriamas maždaug 1 proc. JAV federalinio biudžeto.

Rusijoje USAID finansavo 57 organizacijas, maždaug 60 proc. iš Rusijai numatytų 50 mln. dolerių buvo planuojama skirti demokratijos plėtrai ir žmogaus teisių apsaugai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų