Atsistatydino Italijos premjeras G. Contė, prezidentas pradeda konsultacijas

Italijos ministras pirmininkas Giuseppė Contė antradienį įteikė atsistatydinimo prašymą šalies prezidentui Sergio Mattarellai. Tai pranešė Kvirinalo rūmų spaudos tarnyba.

Prezidentas priėmė atsistatydinimą ir pasiūlė vyriausybei laikinai toliau eiti pareigas.

Atsistatydinimo buvo laukiama, kadangi valdančioji koalicija, kurią sudaro „Penkių žvaigždučių judėjimas“ ir Demokratų partija, neteko absoliučios daugumos parlamento aukštuosiuose rūmuose (Senate), kai iš jos pasitraukė nedidelė buvusio premjero Matteo Renzio partija „Gyvoji Italija“.

Prieš susitikimą su S. Mattarella G. Contė surengė ministrų kabineto posėdį, kuriame informavo apie savo ketinimą palikti vyriausybės vadovo postą.

Prezidentas paskelbė, kad trečiadienį prasidės politinės konsultacijos, kuriose bus ieškoma išeities iš vyriausybinės krizės. Ministrų kabineto atsistatydinimas nereiškia, kad automatiškai paleidžiamas parlamentas ir skelbiami nauji rinkimai. Apžvalgininkų nuomone, S. Mattarella mėgins išvengti balsavimo dėl kelių priežasčių, taip pat ir dėl koronaviruso pandemijos.

Politinės konsultacijos vadovaujant prezidentui turi padėti suprasti, ar yra galimybių išsaugoti dabartinę parlamento sudėtį ir sudaryti naują vyriausybę platesnės parlamentinės daugumos pagrindu. Daugelis stebėtojų prognozavo, kad S. Mattarella iškart patikės G. Contei vesti derybas dėl naujo kabineto. Bet neatmetama, kad gali būti pasiūlytas ir kitas kandidatas į premjero postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių