Augant susirūpinimui dėl stiprėjančios Kinijos J. Bidenas rengia pirmą viršūnių susitikimą

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį rengia pirmą keturšalį viršūnių susitikimą su Australijos, Indijos ir Japonijos lyderiais, aktyviau stengdamasis stiprinti aljansus augant susirūpinimui dėl stiprėjančios Kinijos.

Suintensyvėjus diplomatijai Japonija paskelbė, kad premjeras Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) taps pirmuoju užsienio lyderiu, asmeniškai susitikusiu su J. Bidenu. Tai rodo, kad sąjungininkai labai svarbūs naujajam JAV lyderiui.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) kitą savaitę taip pat drauge lankysis Japonijoje ir Pietų Korėjoje, o L. Austinas dar nuvyks į Indiją. Tai bus pirmoji jų užsienio kelionė.

A. Blinkenas ir nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) vėliau kitą savaitę Aliaskoje susitiks su Kinijos aukšto rango pareigūnais. J. Bideno administracija žada, kad to susitikimo metu bus tiesiai išdėstyta, kas kelia susirūpinimą Jungtinėms Valstijoms.

Keturšalis penktadienio viršūnių susitikimas, nors ir virtualus, žymi pirmą JAV, Japonijos, Indijos ir Australijos lyderių susitikimą po daugiau kaip dešimtmečio, kai vyko vadinamojo Ketverto žemesnio rango pareigūnų susitikimai.

Viršūnių susitikimas organizuojamas blogėjant visų šių keturių demokratijų santykiams su Kinija. Kinija pernai buvo rimtai susirėmusi su Indijos pajėgomis Himalajų regione, intensyvino veiklą netoli Japonijos administruojamų salų ir po virtinės ginčų įvedė sankcijas Australijos produktams.

Tačiau J. Bideno administracija stengėsi aiškiai nesieti Ketverto su Kinija, ir tai žymi retorikos pasikeitimą po buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) smerkiamų pareiškimų Pekino atžvilgiu.

Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas) sakė, kad Ketvertukas nėra sutelkęs dėmesio „tik į kokį nors vieną klausimą, įskaitant Kiniją“.

„Kalbame apie bendrus interesus ginant visuotines vertybes ir teises. Kalbame apie bendrus ekonominius interesus. Kalbame apie bendrus saugumo interesus. Palaikome glaudžius žmonių ryšius su visomis šiomis šalimis“, – sakė N. Price'as.

„Štai kas yra Ketvertas“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
cia tur but amerikono veiksmus galima vadinti ,,labai demokratiskais,,??? Atitinkaciais ekonomikos vystymosi lasve? Ir zinoma valstybiu savarankiskuma?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių