Australijos aborigenų senatorė karalienę Elžbietą II: pavadino ją „kolonizuojančia“

  • Teksto dydis:

Neseniai išrinkta Australijos aborigenų senatorė Lidia Thorpe (Lidija Torp) pirmadienį pavadino Jungtinės Karalystės monarchę Elizabeth II (Elzbietą II) „kolonizuojančia“ karaliene, nenoriai prisiekdama jai ištikimybę.

Žaliųjų senatorė L. Thorpe, prisiekdama tarnauti 96 metų karalienei, kuri vis dar yra Australijos valstybės galva, protestą pareiškė iškeldama juodųjų galios simboliu tapusį kumštį.

„Aš, nepriklausoma Lidia Thorpe, iškilmingai ir nuoširdžiai prisiekiu, kad būsiu ištikima ir tikrai atsidavusi kolonizuojančiai Jos Didenybei karalienei Elizabeth II“, – pasakė ji. Tuomet jai papriekaištavo Senato pirmininkė.

„Senatore Thorpe, senatore Thorpe, turite pasakyti priesaiką, kaip išspausdinta ant kortelės“, – pasakė Sue Lines (Sju Lains).

Ištarusi priesaiką taip, kaip reikėjo, L. Thorpe socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė: „Suverenumo niekada neatsisakoma.“

Australija daugiau kaip 100 metų buvo britų kolonija. Tuo periodu tūkstančiai Australijos aborigenų buvo išžudyta, būdavo masiškai perkeliamos jų bendruomenės.

Šalis de facto nepriklausomybę įgijo 1901-aisiais, bet niekada taip ir netapo pilnaverte respublika.

1999-aisiais australai nedidele persvara nubalsavo prieš karalienės, kaip jų valstybės galvos, nušalinimą, vykstant ginčui, ar ją pakeisiantį pareigūną rinktų parlamento nariai.

Apklausos rodo, kad dauguma australų pritartų respublikai, bet nelabai sutariama, kaip tokiu atveju reikėtų rinkti valstybės vadovą.

Šis klausimas vėl iškilo per praėjusius rinkimus, kai garsus respublikos šalininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) buvo išrinktas ministru pirmininku. Jis greit paskyrė šalies pirmąjį „respublikos ministrą“.

„Tikrai remiu respubliką“, – sekmadienį transliuotojui CNN sakė A. Albanese'is. Vis dėlto jis pridūrė, kad kito referendumo teks palaukti, nes pirma turi įvykti pažadėtas referendumas dėl institucinio politinio vaidmens suteikimo aborigenams.

„Mūsų prioritetas šią kadenciją yra pirmųjų tautų pripažinimas mūsų konstitucijoje“, – sakė jis.

L. Thorpe taip pat ragino siekti tiesos ir susitaikymo dėl praeities, taip pat „sutarties“, kuria būtų teisiškai pripažinta istorinė aborigenų žemės nuosavybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Cha! Australija neturi aukstojo ishsilavinimo zmoniu ,, Atleiskite ,,bet tai puslaukiniu valstybe [aborigenu ir Britanijos koloniju kriminalu "vieta" ]] Dar" neuzderejo" tapti nepriklausoma... ziauru,,bet taip jau nutiko su tuo laukinio grozio kontinentu. [[[ligu ,infekciju sangruda]]

Anonimas

Anonimas portretas
Greit giltinė pasiims tą senę ir viskas išsispręs savaime.

Antanas

Antanas portretas
Free to Australia !
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių