Australijos parlamento rinkimai vyks gegužės 18-ąją

  • Teksto dydis:

Australijos  premjeras Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) ketvirtadienį paskelbė, kad rinkimai į nacionalinį parlamentą vyks gegužės 18-ąją.

Šis pranešimas uždega žalią šviesą įtemptai politinei kampanijai, per kurią tikriausiai bus itin daug dėmesio skiriama kovai su klimato pokyčiais ir ekonomikos problemoms.

Artėjantis balsavimas lems, ar konservatyviajai vyriausybei bus suteikta reta galimybė dirbti trečią kadenciją, taip pat ar spaudimą patiriantis S. Morrisonas išsilaikys valdžioje.

Daugelis apklausų rodo, kad jo oponentai – centro kairioji Leiboristų partija – yra įgijusi reikšmingą populiarumo persvarą, todėl tikėtina, kad po rinkimų susiformuos nauja administracija, vadovaujama buvusio profsąjungos lyderio Billo Shorteno (Bilo Šorteno).

Tačiau Australijos rinkimų baigtį prognozuoti paprastai būna sunku – jėgų pusiausvyrą dažnai lemia pora dešimčių vietų, tenkančių mažesnėms partijoms ir nepriklausomiems deputatams. Be to, abiejų pagrindinių partijų lyderiai yra nepopuliarūs, jiems sunkiai sekasi rasti bendrą kalbą su rinkėjais.

S. Morrisonas į vyriausybės vadovo postą atėjo prieš mažiau nei metus, per griežtai dešinosios stovyklos perversmą jo Liberalų partijoje. Jam nesisekė užglaistyti nesutarimų tarp nuosaikiųjų veikėjų ir nacionalistų populistų.

Jis mėgino sutaikyti abi stovyklas ir užsitikrinti, kad per rinkimų kampaniją būtų susitelkta vien į partijos pasiekimus ekonomikos srityje.

„Gyvename geriausioje šalyje pasaulyje, – sakė S. Morrisonas, Kanberoje skelbdamas rinkimų datą. – Mūsų ateitis priklauso nuo stiprios ekonomikos.“

„Kuo pasitikite, kad užtikrintų šią stiprią ekonomiką?“ – klausė jis.

Rinkimų kampanija faktiškai jau yra prasidėjusi, ir ji pasižymi itin dideliu susipriešinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių