Austrijos žalieji kviečia S. Cichanouskają atvykti į šalį

Austrijos valdančiajai koalicijai priklausanti Žaliųjų partija užmezgė kontaktą su kandidate į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja, ketindama pakviesti ją į Austriją.

Tai antradienį pranešė Austrijos Nacionalinės Tarybos (parlamento žemųjų rūmų) deputatė, Žaliųjų partijos pirmininkė užsienio politikos klausimais Ewa Ernst-Dziedzic.

„Žaliųjų frakcijos vadovo pavaduotoja užmezgė kontaktą su pabėgusia į Lietuvą opozicijos kandidate S. Cichanouskaja, kad pakviestų ją į Austriją“, – sakoma Žaliųjų partijos pareiškime.

„Mes norime iš pirmų lūpų sužinoti, kokie opozicijos reikalai Baltarusijoje, ir kartu apsvarstyti, kaip Austrija galėtų padėti sumažinti įtampą ir prisidėti prie taikių sisteminių pokyčių Baltarusijoje“, – pabrėžė E. Ernst-Dziedzic.

Pasak jos, pastarųjų dienų įvykiai aiškiai rodo, jog Aliaksandro Lukašenkos dienos suskaičiuotos, kadangi niekas negali ilgai būti valdžioje priešingai savo tautos valiai. „Aš raginu Baltarusijos prezidentą pagalvoti apie savo šalies gerovę ir neeskaluoti veiksmų prieš demonstrantus. Tai vienintelis būdas išvengti tolesnio padėties blogėjimo“, – pažymėjo deputatė.

Pirmadienį Austrijos URM pareiškė, kad šalis smerkia smurtą po Baltarusijos prezidento rinkimų, kurie neatitiko tarptautinių standartų ir rekomendacijų. Viena taip pat paragino Baltarusijos valdžią tučtuojau paleisti visus aktyvistus, žmogaus teisių gynėjus ir žurnalistus, sulaikytus dėl politinių priežasčių.

Austrijos prezidento kanceliarija pranešė, kad valstybės vadovas Alexanderis Van der Bellenas neketina siųsti sveikinimo telegramos Baltarusijos vadovui A. Lukašenkai, kuris praėjusių metų lapkritį buvo priimtas Vienoje su vizitu.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai. Preliminariais CRK duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,08 proc. balsų, opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja – 10,09 proc.

Paskelbus balsavusių rinkėjų apklausų rezultatus, sekmadienio vakarą Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. VRM duomenimis, buvo sulaikyta apie 3 tūkst. žmonių, nukentėjo dešimtys pareigūnų ir demonstrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerulis

Gerulis portretas
Sakote.. .'ketina pakviesti..."

Karys

Karys portretas
Lyg tai ten dar per mažai čečėnų ir rusų!

Puiku

Puiku portretas
Na ir sugeba keliauti. Tokia izymybe kad visi tik ir kviecia, tik idomu ar Nauseda ja isleis .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių