B. Johnsonas: ES tektų dalis atsakomybės už „Brexit“ be susitarimo

  • Teksto dydis:

Pagrindinis pretendentas į Didžiosios Britanijos ministrus pirmininkus Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) trečiadienį užsiminė, kad Europos Sąjungai tektų dalis atsakomybės, jei jis savo šalį iš bloko išvestų be „skyrybų“ sutarties.

Pagrindinis pretendentas į Didžiosios Britanijos ministrus pirmininkus Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) trečiadienį užsiminė, kad Europos Sąjungai tektų dalis atsakomybės, jei jis savo šalį iš bloko išvestų be „skyrybų“ sutarties.

Buvęs Londono meras savo kampaniją dėl ministro pirmininko posto grindė pažadu spalio 31 dieną, kaip ir planuojama, įgyvendinti „Brexit“ – su sutartimi ar be jos.

Per paskutinį kampanijos renginį Londone B. Johnsonas sakė, kad šią vasarą siektų derėtis su ES dėl naujų išstojimo sąlygų.

Tačiau jis pridūrė, kad jei ES atsisakys būti lanksti ar leistis į kompromisą dėl dabartinio išstojimo susitarimo, „jei jie nekeis nė taško ar kablelio,... tuomet, aišku, neturėsime kito pasirinkimo, tik pasirengti išeiti kitokiomis sąlygomis“.

Naujasis šalies ministras pirmininkas, pakeisiantis Theresą May (Terezą Mei), turi būti paskelbtas kitą savaitę.

Anksčiau Th. May smerkė „absoliutizmo“ tendenciją politikoje visame pasaulyje ir ragino savo įpėdinį leistis į kompromisą, kad būtų pasiektas „Brexit“ susitarimas.

ES lyderiai ne kartą sakė, kad iš naujo nesiderės dėl „Brexit“ sutarties teksto, dėl kurio su Th. May susiderėjo pernai, nors jį britų parlamentarai tris kartus atmetė.

Vis dėlto B. Johnsonas ir jo varžovas, užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) tvirtina, kad bandys derėtis, pirmiausia dėl prieštaringai vertinamos „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop), turinčios užtikrinti atvirą sieną su Airija, pašalinimo.

Jie grasino išeiti, jei jiems nepavyks. Dėl šių griežtų kalbų svaro kursas dolerio atžvilgiu trečiadienį nukrito iki žemiausio per daugiau kaip dvejus metus lygio.

Siekti kompromiso

Th. May traukiasi nesugebėjusi prastumti savo „skyrybų“ susitarimo parlamente. Dėl šių pastangų ji turėjo dukart atidėti „Brexit“.

Jos politinis įpėdinis, kurį per balsavimą paštu išrinks maždaug 160 tūkst. valdančiosios Konservatorių partijos narių, partijos lyderiu bus paskelbtas liepos 23-iąją, o kitą dieną automatiškai taps ministru pirmininku.

Daug partijos narių jau balsavo, o apklausos rodo, kad nesunkiai laimės B. Johnsonas, vadovavęs 2016 metų referendumo kampanijai už „Brexit“.

„Tai jo kraujyje; jis turi dinamizmo tai įvykdyti“, – sakė partijos narys, 70 metų Ronas Busby (Ronas Basbis).

Anksčiau sakydama kalbą Th. May smerkė „absoliutizmo“ tendenciją politikoje visame pasaulyje ir ragino savo įpėdinį leistis į kompromisą, kad būtų pasiektas „Brexit“ susitarimas.

„Kad ir kokiu keliu pasuktume, jis ilgam turi būti tvarus, kad „Brexit“ įgyvendinimas vėl suburtų mūsų šalį. Tai turi reikšti kažkokį kompromisą“, – sakė ji.

Bendradarbiavimo su N. Farage'u nebus

Rinkėjų pyktis dėl „Brexit“ atidėliojimo padidino paramą Nigelo Farage'o (Naidželo Faradžo) „Brexit“ partijai, kuri remia išstojimą be sutarties.

Trečiadienį paklaustas, ar dirbtų su N. Farage'u, B. Johnsonas atsakė: „Aš tai atmetu.“

Dauguma Bendruomenių Rūmų narių nepritaria išstojimui be sutarties, baimindamiesi tokio scenarijaus ekonominių padarinių, tačiau bandymai jį blokuoti nebuvo sėkmingi.

B. Johnsonas atsisakė komentuoti pranešimus, jog jis galėtų užbaigti dabartinę parlamento sesiją, kad deputatai neposėdžiautų prieš spalio 31-ąją.

Jis tvirtina, kad nėra ko bijoti scenarijaus be sutarties, jei Britanija tam pasirengs.

Tačiau B. Johnsonas nekurstė vilčių, kad greitu laiku bus sudarytas prekybos susitarimas su JAV, ir sakė, jog tai „ne tas dalykas, kuris bus padarytas tučtuojau“.

B. Johnsonas nori tokio susitarimo su ES, pagal kurį Britanija galėtų išstoti, bet išlaikytų panašias sąlygas, kol derėsis dėl naujo prekybos susitarimo, įskaitant alternatyvų planą Airijos sienai.

Dabartinė „apsidraudžiamoji priemonė“ yra skirta tam, kad siena tarp britų valdomos Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos liktų atvira, bet kritikai sako, kad tokiu atveju Britanija ilgą laiką po „Brexit“ liktų saistoma ES taisyklių.

B. Johnsonas trečiadienį savo nepritarimą ES „kenksmingam reguliavimo perlenkimui“ akcentavo pasitelkdamas rūkytą žuvį.

Auditorijos džiaugsmui jis iškėlė į plastiką supakuotą rūkytą silkę ir smerkė tai, kad dabar ji turi būti siunčiama drauge su ledo paketu.

Pasak B. Johnsono, ši silkė buvo išrūkyta Meno saloje, Anglijos autonominėje srityje, kuri nepriklauso ES, bet privalo laikytis bloko taisyklių, jei nori su juo prekiauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Britai vėl imas Europos šantažo?.. :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių