B. Johnsonas: Škotija turi palaukti naujos kartos, kad vėl balsuotų dėl nepriklausomybės

Naujas referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės turėtų būti rengiamas tik pasikeitus gyventojų kartai, sekmadienį pareiškė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), škotų lyderei raginant rengti naują balsavimą po „Brexito“.

„Iš mano patirties, tiesioginės patirties, referendumai šioje šalyje nėra itin linksmi renginiai, – BBC laidai „The Andrew Marr Show“ sakė premjeras. – Jie neturi pastebimo vienijančio poveikio tautos nuotaikai ir turėtų būti rengiami kartą žmonių kartoje.“

2014 metais dauguma škotų nubalsavo už tai, kad Škotija liktų Jungtinės Karalystės dalimi. Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen) tuomet sakė, kad tai yra kartą žmonių kartoje rengiamas balsavimas, tačiau dabar teigia, kad Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos, kam dauguma škotų nepritarė, iš esmės pakeitė padėtį.

Neseniai atliktos visuomenės apklausos rodo, kad stabili žmonių dalis pasisako už Škotijos nepriklausomybę. Pritarančiųjų gretas didina iš Londono bei atskirų JK sričių nesutarimai dėl koronaviruso pandemijos valdymo.

„Pernelyg ilgai JK vyriausybės viena po kitos vedė Škotiją klaidinga kryptimi, kurios kulminacija buvo „Brexitas“, – šeštadienį SNP tinklalapyje parašė N. Sturgeon. – Nenuostabu, kad tokiam dideliam skaičiui žmonių Škotijoje tai jau įgriso.“

„Mes nenorėjome išstoti ir tikimės, kad jau greitai galėsime prisijungti kaip lygiavertė partnerė“, – siųsdama žinią Europos Sąjungai sakė ji.

B. Johnsonas naujo referendumo galimybę atmeta. Tačiau tikėtina, kad N. Sturgeon sulauks mandato ir didins spaudimą JK premjerui, jeigu jos partija gerai pasirodys artėjančiuose Škotijos parlamento rinkimuose.

Paklaustas, kodėl sąžininga rengti referendumą dėl narystės ES, tačiau nerengti naujo referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės, B. Johnsonas Andrew Marrui (Endriui Marui) atsakė: „Skirtumas yra tas, kad europinį referendumą rengėme 1975 metais ir tuomet jį vėl surengėme 2016 metais. Tai, rodos, yra gana tinkamas laiko tarpas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

skotija

skotija portretas
Skotai visada kovojo del savo nepriklausomybes. Tai didi tauta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių