B. Johnsonas teisina JK politiką pabėgėlių iš Ukrainos atžvilgiu

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį teisino savo vyriausybės pabėgėlių priėmimo politiką, Rusijai vykdant invaziją į Ukrainą, o jo vyriausybei sulaukus kritikos, kad kol kas pagal šią savo schemą išdavė tik maždaug 50 vizų.

Su savo Kanados ir Nyderlandų kolegomis – Justinu Trudeau (Džastinu Trudo) ir Marku Rutte (Marku Riute) – pirmadienį susitikęs B. Johnsonas sakė, kad „JK bus tokia dosni, kokie mes galime būti“.

Tačiau jis pridūrė, kad „paprasčiausiai iš karto neatsisakys (saugumo) kontrolės“.

„Dabar, kai su jumis kalbu, mes forminame tūkstančius, ir akivaizdu, kad ši krizė visą laiką plečiasi“, – sakė jis JK žiniasklaidai.

„Jau turime du labai, labai dosnius kelius – šeimų susijungimo kelią, kuris neturi apribojimų ir per kurį į šią šalį galėtų atvykti šimtai tūkstančių žmonių, ir humanitarinį kelią“, – kalbėjo premjeras.

Londonas palaipsniui plėtė šeimos schemą pabėgėlių priėmimui, todėl dabar ji apima šalyje gyvenančių asmenų tėvus, senelius, brolius ir seseris bei „artimiausius gimines“.

Vyriausybė pranešė, kad iki sekmadienio pagal šią schemą vizos buvo išduotos maždaug 50 ukrainiečių, turinčių artimųjų Britanijoje, nors per 48 valandas nuo jos taikymo pradžios prašymus pateikė 5 535 žmonės.

Iš viso pagal šią schemą jau kreipėsi daugiau nei 10 tūkst. žmonių, pirmadienį nurodė vyriausybė.

Einant humanitariniu keliu, už pabėgėlius gali laiduoti fiziniai asmenys, bendruomenės ar organizacijos.

Tačiau Prancūzija apkaltino Jungtinę Karalystę „stokojant humaniškumo“, kai 150 pabėgėlių buvo sugrąžinti per Lamanšą į Kalė uostą.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen) pareiškė, kad yra „nesąžininga“, jog žmonės, pabėgę nuo karo, turi „šokti pagal biurokratų dūdelę“, kad gautų vizą.

Manoma, kad nuo vasario 24-ąją prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios iš šalies pabėgo daugiau nei 1,7 mln. žmonių, daugiau nei vienas milijonas jų atvyko į Lenkiją.

Pasak B. Johnsono, Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nustebino „Vakarų vienybė“ priešinantis invazijai, ypač  vienybė imantis ekonominių sankcijų.

„Tikrai norime judėti kuo greičiau. Štai kodėl šiandien su manimi yra Markas Rutte ir Justinas Trudeau“, – sakė B. Johnsonas.

Jis pridūrė, kad ekonominių veiksmų klausimu neatmetama nė viena galimybė.

„Turime pripažinti, kad turime padaryti daugiau imdamiesi sankcijų.  Pasaulis gali padaryti dar daugiau bankininkystės srityje“, – sakė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių