B. Netanyahu: Izraeliui ir Ukrainai „geriau kartu“

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus), pirmadienį susitikęs su neseniai išrinktu Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, paragino stiprinti abiejų šalių ryšius.

Pasak apžvalgininkų, šis B. Netanyahu vizitas yra dalis jo pastangų sustiprinti ukrainiečių kilmės izraeliečių paramą jo partijai „Likud“ prieš rugsėjo 17 dieną vyksiančius jau antrus šiais metais pirmalaikius parlamento rinkimus.

„Galime užkariauti ateitį atskirai, bet geriau tai galime padaryti kartu“, – sakė B. Netanyahu prezidentui. Tai buvo pirmas jo kaip premjero vizitas Ukrainoje po 20 metų pertraukos.

B. Netanyahu pasveikino V. Zelenskį, buvusį komiką, su triuškinama pergale balandį vykusiuose prezidento rinkimuose ir pakvietė „greitai“ apsilankyti Jeruzalėje.

Pasak V. Zelenskio, užsitęsusiame separatistiniame konflikte su Rusijos remiamomis pajėgomis dalyvaujanti Ukraina „galėtų pasimokyti iš Izraelio, ypač saugumo ir gynybos srityse“.

Abiejų šalių lyderiai vėliau turėtų apsilankyti  Babij Jare – Holokausto memoriale, skirtame 1941 metų rugsėjį vykusioms žudynėms, per kurias naciai sunaikino 33 tūkst. Ukrainos žydų.

Izraelyje gyvena daugiau nei milijonas žydų iš Ukrainos ir kitų buvusių sovietinių šalių. Jie sudaro penktadalį žydų valstybės gyventojų.

Iki Holokausto Ukrainos miestuose, tokiuose kaip Odesa, gyveno didelės žydų bendruomenės.

Nors V. Zelenskis yra žydų kilmės, tačiau jis tvirtina, kad religija nedaro įtakos jo politikai. Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas taip pat yra žydas.

Ukrainiečių kilmės izraeliečiai paprastai balsuoja už prorusišką Avigdoro Liebermano (Avigdoro Lybermano) vadovaujamą nacionalistų partiją „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“). 

Nors B. Netanyahu „Likud“ partija kartu su dešiniojo sparno ir religinės pakraipos sąjungininkais laimėjo balandžio mėnesį vykusius rinkimus, tačiau nesugebėjo suformuoti valdančiosios koalicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jei

Jei portretas
Jei ukrainieciai susides su zydais tai bus tas pats kaip su palestina nors jau nedaug ir truksta

Sustiprino

Sustiprino portretas
Atvaziavo zydu karlius BiBi i ukraina su BiBiene isniekino ukrainieciu svetinguma bibiene nuteksdama nuona su druska ant zemes ir taip sutiprino ukrainos ir rusu partneriu izrailio draugyste cia sustiprinimas pagal zydus kad gojai suprastu kas cia seiminikas

Geras

Geras portretas
Susitiko su prezidentu aptarti zydu klausimu tai ukrainieciai cia ne pri ko savo tevyneje delto zydalka duona paimta is ukrainieciu ranku nudrebe zemen taip paniekindsma ukrainieciu tauta ir ukrainieciai tyli
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių