Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama: JAV įsipareigojimas dėl Rytų Europos saugumo yra šventas ir neliečiamas

Barackas Obama, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Kanados premjeras Stephenas Harperis
Barackas Obama, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Kanados premjeras Stephenas Harperis / Reuters nuotr.

JAV įsipareigojimas dėl Rytų Europos saugumo yra „šventas ir neliečiamas“, sako Obama

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį vos atskridęs į Lenkiją pareiškė, kad JAV įsipareigojimas Rytų Europai dėl jos saugumo, kilus krizei dėl Ukrainos, yra „šventas ir neliečiamas“.

„Mūsų įsipareigojimas dėl Lenkijos saugumo, taip pat ir dėl mūsų sąjungininkų centrinėje ir Rytų Europoje saugumo, yra kertinis mūsų pačių saugumo akmuo ir yra šventas ir neliečiamas“, – pareiškė B.Obama, susitikęs su JAV ir Lenkijos naikintuvų F-16 pilotais, dalyvaujančiais bendrose patruliavimo misijose.

Angare Varšuvos oro uoste B.Obama sakė, jog jam ypatinga garbė lankytis Lenkijoje, jai švenčiant „25-ąsias lenkų demokratijos atgimimo metines“.

Jis pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos ir NATO kilus Ukrainos krizei padidino savo saugumo įsipareigojimus Lenkijai, ir sakė, kad vėliau antradienį ketina paskelbti apie didesnius išteklius Rytų Europos saugumui.

B.Obamos kelionę Europoje, kur jis taip pat lankysis Belgijoje ir Prancūzijoje, amerikiečių pareigūnai vadina siekiu dar kartą patvirtinti JAV saugumo garantijas ir dar kartą patikinti sąjungininkes, sunerimusias dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) B.Obamai pasakė, kad už abiejų lyderių stovėjusių naikintuvų F-16 pavadinimo raidė „F“ reiškia ir „kovotoją“ (angl. „fighter“), ir „laisvę“ (angl. „freedom“).

„Lenkijos saugumas ir viso regiono saugumas taip pat glūdi bendradarbiavime su JAV, – sakė B.Komorowskis. – Tai taip pat yra Amerikos karių buvimas Lenkijos teritorijoje tokiu metu, kai visi mes patiriame krizę, kuri kilo prie Lenkijos sienos, prie NATO sienos, Ukrainoje“.

Obama prašo Kongreso milijardo dolerių JAV pajėgų stiprinimui Europoje

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paragino Kongresą skirti 1 mlrd. dolerių siekiant sustiprinti Amerikos karių, aviacijos ir karinių jūrų pajėgų dalyvavimą Rytų Europoje, tęsiantis konfrontacijai tarp Rytų ir Vakarų dėl Ukrainos.

Baltieji rūmai nurodė, kad „Europos padrąsinimo iniciatyva“ (European Reassurance Initiative), kuriai turėtų pritarti Kongresas, taip pat numato išplėsti JAV ir Vakarų šalių karinį bendradarbiavimą su NATO nepriklausančiomis valstybėmis, tokiomis kaip Ukraina, Gruzija ir Moldova, padedant stiprinti jų gynybos pajėgumus.

B.Obama planuoja paskelbti šį pasiūlymą po susitikimo su Lenkijos prezidentu Bronislawu Komorowskiu (Bronislavu Komorovskiu), pridūrė Baltieji rūmai.

B.Obama atvyko į Varšuvą anksčiau antradienį, pradėdamas keturių dienų kelionę po Europą.

Pasak Baltųjų rūmų, Amerika privalo pademonstruoti palaikymą Europai, didėjant susirūpinimui dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Minėtos lėšos būtų naudojamos intensyvesnėms karinėms pratyboms, mokymo misijoms ir oro bei sausumo pajėgų rotacijai Europoje.Taip pat siekiama suintens

yvinti JAV karinių jūrų pajėgų dalyvavimą NATO misijose Juodojoje ir Baltijos jūrose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų