Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama: Korėjos raketų bandymai didina tarptautinę izoliaciją

2016-09-06 14:11
BNS inf.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį perspėjo Šiaurės Korėją, kad ji pastarojo meto raketų bandymais, kuriuos šios uždaros valstybės lyderis pavadino „tobulais“, tik didina savo tarptautinę izoliaciją.

Barackas Obama Barackas Obama Barackas Obama Barackas Obama Barackas Obama

Regioninio viršūnių susitikimo Laose užkulisiuose B. Obama susitiko su Pietų Korėjos prezidente Park Geun-hye (Pak Gjunhė) ir aptarė su ja Pchenjano trijų vidutinio nuotolio raketų paleidimą šį pirmadienį.

Tie bandymai buvo naujas jėgos demonstravimas pasaulio lyderiams, susirinkusiems į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Kinijoje, iš kur B. Obama ir daugelis Azijos lyderių atvyko į Laosą.

„Šiaurės Korėjai reikia žinoti, kad provokacijos tik prikvies didesnį spaudimą ir dar labiau padidins jos izoliaciją“, – po susitikimo su Park Geun-hye žurnalistams sakė B. Obama.

Park Geun-hye Šiaurės Korėjos raketų paleidimus pavadino „beatodairiška provokacija, (kuri) nuves Šiaurės Korėją susinaikinimo keliu“.

Nepaisydamas Jungtinių Tautų sankcijų, Pchenjanas šiemet įvykdė ketvirtą savo branduolinį bandymą ir virtinę raketų bandymų, o Pietų Korėja reaguodama paskelbė planus dislokuoti JAV priešraketinę sistemą šiai grėsmei atsverti.

Nepaisydamas griežtų pasaulio sankcijų, Pchenjanas ir toliau ignoruoja tarptautinės bendrijos raginimus sustabdyti ginklų programą.

Spaudimas Pchenjanui turėtų suintensyvėti vėliau antradienį, kai 15 narių JT Saugumo Taryba susirinks Niujorke svarstyti atsako į naujausius bandymus.

Tačiau ir girdėdamas pasaulinį nepritariančiųjų chorą, Pchenjanas laikosi savo.

Stiprinti branduolines pajėgas

Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA antradienį pranešė, kad lyderis Kim Jong-Unas (Kim Čen Unas) asmeniškai prižiūrėjo pirmadienio raketų paleidimus, kuriuos „įvertino kaip tobulus“.

„Jis pabrėžė būtinybę turėti daugiau nuostabių pasiekimų stiprinant branduolines pajėgas, vieną po kito šiais istoriniais metais“, – priduriama pranešime.

Šiaurės Korėjos pagrindinis laikraštis „Rodong Sinmun“ išspausdino devynias bandymų nuotraukas, kurių vienoje matyti švytintis Kim Jong-Unas, stovintis priešais žemėlapį ir apsuptas besišypsančių pareigūnų.

Pietų Korėjos gynybos ministerija pranešė, kad Pchenjanas išbandė raketas „Rodong“, galinčias nuskrieti 1 000 kilometrų ir kad jos be perspėjimo buvo paleistos virš Japonijos jūros.

„Rodong“ yra patobulintas „Scud“ variantas su maksimaliu maždaug 1 300 km nuotoliu, tad šios raketos gali pasiekti didžiąją Japonijos teritorijos dalį.

Kalifornijoje įsikūrusio Midberio tarptautinių studijų instituto Šiaurės Korėjos ginklų programos ekspertė Melissa Hanham (Melisa Hanam) pažymėjo, kad kol kas sunku nustatyti, ar buvo padaryta kokia nors techninė pažanga.

„Akivaizdžiausias skirtumas (palyginti su) ankstesniu testu yra kovinės galvutės pakeitimas“, – sakė M. Hanham.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėjos iš povandeninio laivo paleista balistinė raketa nuskriejo apie 500 km Japonijos link, toliau negu per visus ankstesnius šio tipo raketų bandymus.

Kim Jong-Unas tą rugpjūčio testą pavadino „didžiausia sėkme“ ir sakė, kad Jungtinių Valstijų žemyninė dalis tapo pasiekiama smūgiams.

JAV ir kitos pasaulio galios pasmerkė šį bandymą, anot karybos ekspertų, žymintį aiškią Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi programos pažangą.

Jeigu Šiaurės Korėjai pavyktų sukurti patikimų iš povandeninio laivo paleidžiamų balistinių raketų, jos atvertų galimybę dislokuoti šiuos ginklus toli nuo Korėjos pusiasalio ir surengti „atsakomąjį smūgį“, jeigu būtų atakuotos Pchenjano karinės bazės.

Po susitikimo su Park Geun-hye B.Obama sakė, kad jeigu Šiaurės Korėja būtų įsipareigojusi dėl denuklearizacijos, „dialogo su jais galimybės mums yra“.

Tačiau jis pridūrė, kad dėl dabartinio Pchenjano elgesio tai neįmanoma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų