Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama tapo pirmuoju kalėjime apsilankiusiu JAV prezidentu

2015-07-17 09:04
Scanpix nuotr.

Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį tapo pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, apsilankiusiu federaliniame kalėjime, tęsdamas savo pastangas reformuoti perpildytą ir brangiai kainuojančią Amerikos laisvės atėmimo įstaigų sistemą.

B.Obama apžiūrėjo bloką „B“ El Rino federalinėje pataisos įstaigoje Oklahomos valstijoje, kur susitiko su šešiais kaliniais, nuteistais dėl narkotikų.

Amerikos kalėjimuose laikomi žmonės sudaro beveik ketvirtadalį visų pasaulio kalinių, nors JAV gyventojai sudaro mažiau negu 5 proc. žmonijos.

B.Obama nori sumažinti kalinamų žmonių skaičių, apriboti laikymą vienutėse ir atsisakyti privalomų minimalių laisvės atėmimo bausmių.

„Turime apsvarstyti, ar mums taip protingiausia valdyti nusikalstamumą ir reabilituoti asmenis“, – prezidentas sakė per tą vizitą.

„Turime iš naujo apsvarstyti, ar 20–30 metų laisvės atėmimo bausmės už nesmurtinius nusikaltimus mums yra geriausias būdas šioms problemoms spręsti“, – pridūrė jis.

Apžiūrėjęs vieną mažą kamerą, kurioje gali būti laikomi iki trijų kalinių, B.Obama pasakė: „Ši institucija yra išskirtinė (kalėjimų) sistemoje, bet vis tiek jie patiria didžiulių problemų dėl perpildymo.“

JAV kalėjimuose žmonių laikoma maždaug tiek pat, kiek kalinių yra 35 didžiausiose Europos šalyse.

Amerikoje 60 proc. kalinių sudaro juodaodžiai ir lotynų amerikiečiai, o apie 30 proc. – baltieji.

Jungtinių Valstijų laisvės atėmimo įstaigose taip pat laikoma apie 71 tūkst. nepilnamečių.

„Manau, mes kai kada esame linkę savaime suprantama arba galvoti, kad normalu, jog tie daug jaunų žmonių atsiduria mūsų baudžiamojo teisingumo sistemoje, – sakė B.Obama. – Tai nėra normalu. To nėra kitose šalyse.“

„Normalu yra tai, kad paaugliai krečia kvailystes“, – pridūrė jis.

Kalėjimų išlaikymo biudžetas – 80 mlrd. dolerių – sudaro trečdalį JAV teisingumo departamento metinių išlaidų.

Tačiau net ir toks finansavimas neužtikrina kalėjimuose gerų sąlygų.

Žurnalo „Columbia Journalism Review“ paskelbtame straipsnyje apie Ilinojaus valstijos kalėjimus pasakojama apie žiurkių antplūdį, užlietus rūsius, bendrųjų sanitarijos ir higienos reikalavimų nesilaikymą bei perpildymą, nors „kai kurie (kaliniai) atlieka bausmes už nusikaltimus, nedaug sunkesnius negu vairavimas, kai atimtos teisės“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų