Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama uždraudė šnipinėti JAV sąjungininkių lyderius

2014-01-17 17:29
BNS inf.
Reuters nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį pažadėjo, kad JAV žvalgybos agentūros nuolat nebešnipinės artimiausių jo šalies sąjungininkių lyderių bendravimo.

„Aiškiai pasakiau žvalgybininkų bendruomenei, kad – jeigu nėra įtikinamo nacionalinio saugumo tikslo – mes nestebėsime savo artimų draugų ir sąjungininkų valstybių ir vyriausybių vadovų komunikacijos“, – sakė jis.

Jis taip pat nurodė, kad praeis nemažai metų, kol bus suvokta, kokią žalą padarė Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) atskleidimai.

„Sensacingas būdas, kuriuo buvo pasinaudota per tuos atskleidimus, sukėlė daugiau karščio negu šviesos, nes atskleisti metodais mūsų varžovams, kurie gali paveikti mūsų operacijas tokiais būdais, kokių mes galbūt ne iki galo suprasime ir ateityje“, – sakė jis.

Anksčiau penktadienį JAV administracijos aukšto rango pareigūnai sakė, kad B.Obama (Barakas Obama) paskelbs, jog JAV vyriausybei uždrausta šnipinėti daugelį užsienio valstybių vadovus ir vyriausybes, kurias Vašingtonas laiko draugais ir sąjungininkais.

Šie pareigūnai dar nurodė, kad ryšio paslaugų teikėjams bus leista daugiau informacijos skelbti viešai apie vyriausybės reikalavimus pateikti duomenų.

Užsienio valstybių vadovai ir JAV piliečiai pasipiktino buvusio Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktoriaus E.Snowdeno nutekinta informacija, kad Vašingtonas klausėsi tokių lyderių kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel privačių pokalbių, rinko piliečių pokalbius mobilaus ryšio telefonais ir elektroninius laiškus.

B.Obamos reformų sąraše yra ir raginimas Kongresui įsteigti už parlamento ribų nepriklausomą privatumo gynėjų grupę, kuri tarnautų Užsienio žvalgybos priežiūros teismui (FISA Court).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų