Baltarusija nori paskelbti opozicionieriaus P. Latuškos tarptautinę paiešką

Baltarusijos generalinė prokuratūra per Interpolą inicijuoja tarptautinę baltarusių opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo nario Pavelo Latuškos paiešką, pirmadienį pranešė pareigūnai.

„Generalinė prokuratūra nusiuntė Interpolo nacionaliniam centriniam biurui Baltarusijoje paketą dokumentų, kurių reikia norint paskelbti tarptautinę Pavelo Latuškos paiešką“, – sakoma susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalu paskelbtame prokuratūros pranešime.

P. Latuška kaltinamas sąmokslu užgrobti valdžią, ekstremistinės grupuotės įkūrimu, raginimais imtis veiksmų prieš nacionalinį saugumą.

„Latuškai... baudžiamojoje byloje, kurią tiria Tyrimų komiteto vyriausioji tyrimų valdyba, leidus prokurorui parinkta kardomoji priemonė – suėmimas“, – sakoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Buvęs Baltarusijos ambasadorius Lenkijoje ir Prancūzijoje, buvęs kultūros ministras P. Latuška dirba opozicijos Koordinacinėje taryboje ir vadovauja Nacionalinei antikrizinei valdybai (NAV).

P. Latuška buvo tarp pirmųjų Baltarusijos aukšto rango pareigūnų, viešai nepritarusių smurtiniam protestų Minske slopinimui ir elgesiui su areštuotais asmenimis, nepripažįstančiais rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatų.

Rugpjūčio 17 dieną buvo paskelbta apie P. Latuškos atleidimą iš Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro vadovo pareigų. Pagrindinė teatro trupė solidarizuodamasis su vadovu ir protestuodama prieš įvykius po rinkimų atsistatydino.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą. Opozicijos Koordinacinė taryba buvo įkurta po rinkimų į Lietuvą pasitraukusios S. Cichanouskajos iniciatyva.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių