Baltarusija pyksta: Lietuva kišasi į šalies vidaus reikalus

Baltarusijos energetikos ministerija kišimusi į šalies vidaus reikalus ir politinėmis spekuliacijomis pavadino Lietuvos Seimo rugsėjo 22-ąją priimtą rezoliuciją dėl Astravo atominės elektrinės grėsmės branduolinei saugai Europoje.

„Lietuvos Seimo nutarimas dėl Baltarusijos AE saugumo yra dar vienas bandymas kištis į Baltarusijos vidaus reikalus ir prisideda prie įtampos tarpvalstybiniuose santykiuose didinimo. Dokumentas yra grynai politinio pobūdžio“, – teigiama ketvirtadienio pavakarę išplatintame Baltarusijos energetikos ministerijos pranešime, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Baltarusijos AE saugumas tapo nuolatiniu tam tikrų Lietuvos politinių jėgų spekuliacijų objektu, galimybe „užsidirbti balų“ savų interesų naudai. Dėl to formuojamas Baltarusijos, kaip grėsmės šaltinio branduoliniam saugumui Europoje, įvaizdis“, – teigiama Baltarusijos ministerijos pranešime.

Jos vertinumu, dauguma Lietuvos pretenzijų neturi pagrįstų argumentų.

Baltarusijos AE saugumas tapo nuolatiniu tam tikrų Lietuvos politinių jėgų spekuliacijų objektu, galimybe „užsidirbti balų“ savų interesų naudai.

„Tikimės, kad tarptautinė bendruomenė sugebės objektyviai įvertinti padėtį bei neatsižvelgs į tokius aiškiai politizuotus, faktais nepagrįstus Lietuvos vertinimus“, – sakoma pranešime.

„Baltarusijos AE statoma laikantis visų būtinų saugos reikalavimų. Tai ne kartą patvirtino TATENA misijų, kitų autoritetingų tarptautinių organizacijų, su kuriomis Baltarusija nuolat bendradarbiauja, įvertinimai“, – tvirtina Baltarusijos energetikos ministerija.

Lietuvos Seimas šį antradienį priėmė rezoliuciją dėl baigiamos statyti Astravo AE, kaip keliančios grėsmę branduolinei saugai visoje Europoje, akcentuodamas, jog jos veiklos parengiamieji darbai, kurie dėl politinio nestabilumo šioje šalyje yra visiškai nepriimtini, turi būti nedelsiant nutraukti.

Seimas prašo Europos branduolinės saugos reguliatorių grupės (ENSREG) imtis visų priemonių stabdyti Astravo AE reaktorių veiklos pradžią, kol nebus išsklaidytos abejonės dėl jėgainės statybos ir pasirengimo veikti atitikimo tarptautiniams reikalavimams.

Tuo tarpu Rusijos visuomenė, atominės energetikos bei civilinės saugos specialistai, atsižvelgiant į tai, kad šią branduolinę jėgainę stato Rusijos valstybinė korporacija „Rosatom“, prašomi daryti įtaką savo šalies institucijoms, siekiant stabdyti Astravo AE reaktorių veiklos pradžią ir taip sumažinti branduolinės katastrofos grėsmę.

Baltarusija Astravo AE pirmąjį reaktorių planuoja įjungti į sistemą 2021 metų pirmąjį ketvirtį, o antrąjį – 2022 metais. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka anksčiau yra sakęs, kad Astravo AE elektrą turėtų pradėti gaminti lapkričio 7 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
Uždelsto veikimo atominė bomba Lietuvos pasienyje tai jau tikrai ne Baltarusios vidaus reikalas. Tai - reali ir mirtina grėsmė Vilniui, Lietuvai ir Europai. Dar ne vėlu sustabdyti neprotingus žingsnius. Avarijos AE atveju žlugs ir pati Baltarusia su savo apsišaukeliu.

Keista citata

Keista citata portretas
Citata: "... Dėl to formuojamas Baltarusijos, kaip grėsmės šaltinio branduoliniam saugumui Europoje, įvaizdis". Tai kad ne Belarusija yra grėsmės Europai šaltinis, o sovietinis tarakonas, laikantis visą baltarusų valstybę savo įkaite.

Anonimas

Anonimas portretas
Vatnikui! visus vadini taip opats kaip SIMTASIUKE !!! LOHAS esi !
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių