Baltarusija sulaikė diplomatinį paštą gabenusį automobilį, URM reiškia protestą

  • Teksto dydis:

Baltarusija sulaikė Lietuvos diplomatinį paštą gabenusį automobilį, Užsienio reikalų ministerija (URM) reiškia griežtą protestą dėl Vienos konvencijos nuostatų pažeidimo.

Kaip pranešė URM, Medininkų sienos perėjimo punkte Baltarusijos pareigūnai pareikalavo, kad kurjeris nuplėštų diplomatines plombas ir atidarytų automobilį. Lietuvos diplomatiniams kurjeriams nesutikus su šiuo reikalavimu, automobilis buvo priverstas apsisukti ir grįžti į Lietuvos teritoriją.

„Diplomatinį paštą gabenusio automobilio sulaikymas prie valstybinės sienos šiurkščiai pažeidžia Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių. Baltarusija dar kartą pademonstravo, kad šiai valstybei nebeegzistuoja civilizuoto pasaulio taisyklės. Tai Europos centre siautėjanti diktatūra“, – sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Penktadienį į Užsienio reikalų ministeriją skubiai iškviestas Baltarusijos ambasados atstovas ir jam įteikta protesto nota.

Pagal Vienos konvenciją, diplomatinis paštas negali būti atidarytas ar sulaikytas, o pareigas vykdančiam diplomatiniam kurjeriui suteikiama priimančiosios valstybės apsauga.

Jis naudojasi asmens neliečiamybe ir negali būti sulaikytas ar laikomas suimtas jokia forma.

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas atsisakė komentuoti incidentą.

„Komitetas situacijos nekomentuoja“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Baltarusijos pasieniečių atstovas Antonas Bičkovskis.

Įtampa tarp Baltarusijos ir Vakarų itin paaštrėjo po gegužės 23-iosios, kai Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka įsakė pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvo.

Šiuo lėktuvu skridęs opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius bei jo draugė, Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega orlaiviui nutūpus Minske buvo sulaikyti.

Dėl priverstinio lainerio nutupdymo Europos Sąjungos valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šalies teritorijos.

Atsakydamas į griežtą Vakarų laikyseną dėl šio incidento A. Lukašenka pareiškė, kad Minskas iki šiol stabdė „narkotikus ir migrantus“, o po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą to nebedarys.

Pasienyje su Baltarusija vien praėjusią parą Lietuvos pasieniečiai sulaikė kelias neteisėtų migrantų grupes – iš viso 52 užsieniečius. Anksčiau sulaikyti dar beveik 200 nelegalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatnikams p1d0raškoms

Vatnikams p1d0raškoms portretas
P1d0raškos raminkitės pagaliau.

Ona to kodėl gi ne,Geda,dėdė Ignas

Ona to kodėl gi ne,Geda,dėdė Ignas portretas
Panašu,kad jūs nevispročiai,jei Druskininkų sanatorijos darbuotojus laikote Lukašenkos parsidavėliais,o Lietuvos politikus,keliančius chaosą Baltarusijoje padoriais,bijančiais parodyti kas yra diplomatinio kurjerio automobilyje.Ginklai,pinigai "opozicijai" ar narkotikai?Jei jų nėra,ko bijoti?

Anonimas

Anonimas portretas
lietuva diplomatini pasta ir transporta naudoja pervesti teroristams instrukcijas, padirbtus dokumentus, pinigus , sprogmenis ir ginklus.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių