Baltarusijoje pradėti nauji baudžiamieji tyrimai prieš daugybę opozicijos veikėjų

  • Teksto dydis:

Baltarusijos valdžios institucijos antradienį pranešė pradėjusios naujus baudžiamųjų nusikaltimų tyrimus prieš dešimtis opozicijos aktyvistų.

Tai dalis plataus masto kovos su disidentais priemonių prieš kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus, kuriuose autoritarinis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka ketina siekti septintosios kadencijos. Jis valdžioje yra jau 30 metų.

Po ankstesnių 2020 metais vykusių rinkimų, kurie tiek šalies opozicijos, tiek užsienyje buvo vertinami kaip suklastoti, jis į masinių protestų bangą atsakė žiauriomis represijomis, per kurias buvo sulaikyta daugiau kaip 65 tūkst. žmonių.

Žmogaus teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, šiuo metu už grotų laikoma apie 1,3 tūkst. politinių kalinių, įskaitant grupės įkūrėją ir Nobelio taikos premijos laureatą Alesį Bialiackį.

Baltarusijos tyrimų komitetas antradienį paskelbė, kad pradėjo seriją naujų baudžiamųjų tyrimų dėl 22 opozicijos veikėjų, kurie kaltinami dalyvavę „sąmoksle siekiant užgrobti valdžią“, ir dėl 23 kitų asmenų, kaltinamų savo veiklai sukūrus „ekstremistinę grupę“.

Aktyvistams, kurių dauguma pabėgo iš Baltarusijos, skirtas būsto ir kito turto konfiskavimas, o jei jie bus pripažinti kaltais, jiems gresia iki 12 metų kalėjimo.

Nauji baudžiamieji tyrimai pradėti po to, kai opozicija ėmėsi naujų pastangų koordinuoti veiklą prieš kitais metais vyksiantį balsavimą dėl prezidento posto ir sudaryti sąlygas būsimoms demokratinėms reformoms. Rugpjūčio mėnesį Baltarusijos opozicijos aktyvistai keliose šalyse taip pat surengė mitingus.

Dėl žiauraus susidorojimo su protestų dalyviais po 2020-ųjų rinkimų šimtai tūkstančių žmonių pabėgo iš šalies.

„Viasna“ nurodė, kad mažiausiai 66 opozicijos aktyvistai, grįžę į Baltarusiją, buvo nuteisti dėl politiškai motyvuotų kaltinimų. Kai kurie kiti buvo išsiųsti į psichiatrijos ligonines priverstiniam gydymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šauniai Baltarusiją susitvarkė su JAV Pedalais

Šauniai Baltarusiją susitvarkė su JAV Pedalais portretas
!

Pilietis

Pilietis portretas
Va dar ta veltėde Cikanauskiene gražinkit i kilmes šali, o tai jinai yra reali gresme šalies saugumui
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių