Pereiti į pagrindinį turinį

Baltarusijos disidentė neabejoja, kad A. Lukašenka bus perrinktas prezidentu

2015-10-11 09:45
BNS inf.
Svetlana Aleksijevič
Svetlana Aleksijevič / Scanpix nuotr.

Baltarusijos disidentė Svetlana Aleksijevič, kuriai anksčiau šią savaitę buvo paskirta Nobelio literatūros premija, šeštadienį pareiškė, kad Baltarusija yra „minkštoji diktatūra“ ir kad nėra abejonių, jog Aleksandras Lukašenka šį sekmadienį bus perrinktas prezidentu, nes visiškai kontroliuoja procesą.

„Kas kelerius metus Europoje į valdžią ateina nauji pareigūnai, kurie galvoja galintys išspręsti Lukašenkos problemą, nežinodami, kad jis yra nepatikimas žmogus“, – per spaudos konferenciją Berlyne Baltarusijos prezidento rinkimų išvakarėse sakė ši rašytoja ir žurnalistė, kuri Nobelio premiją gavo dviem dienomis anksčiau.

„Jis yra „sovietinis žmogus“ ir niekada nepasikeis“, – sakė S.Aleksijevič, paminėdama sarkastišką pseudolotynišką terminą „Homo sovieticus“, kuriuo apibūdinami žmonės buvusiose sovietinėse valstybėse, sunkiai nusikratantys autoritariškos praeities mąstysenos.

Baltarusija lieka „minkštoji diktatūra“, sakė ji ir prognozavo lengvą sekmadienio pergalę 61 metų A.Lukašenkai, kuris siekia penktos kadencijos iš eilės.

„Niekas neabejoja, kad Lukašenka laimės ... Mes visi įtariame, kad Lukašenkai nesvarbu, kaip mes balsuosime, svarbu tie, kas skaičiuos balsus, tad netikėtumų nebus“, – sakė 67 metų S.Aleksijevič.

„Kaip kartą pasakė Stalinas, nesvarbu, kas balsuoja ar už ką, svarbu, kas skaičiuoja balsus“, – sakė S.Aleksijevič, kurios žodžius vertė vertėjas ir kuri kalbėjo per jos leidėjo Vokietijoje suorganizuotą renginį.

„Nemanau, kad mes tikimės kokių nors netikėtumų, ir galvoju, visi jaučia, jog tai, kas vyksta Rusijoje ir Baltarusijoje, truks ilgą laiką“, – pridūrė ji.

S.Aleksijevič taip pat kritikavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybę ir sakė, jog „nebegalima kalbėti apie demokratiją tenai“.

„10-ajame dešimtmetyje turėjome naivų požiūrį, kad (žlugus Sovietų Sąjungai) iškart bus laisvė, – sakė ji. – Bet laisvei reikia laisvų žmonių, o mes dar neturime laisvų žmonių“.

S.Aleksijevič taip pat mano, kad Baltarusijos lyderis naudojasi dabartine įtampa tarp Maskvos ir Briuselio dėl konflikto Ukrainoje, veikdamas kaip tarpininkas, rengdamas taikos derybas Minske tarp Kijevo ir Ukrainos prorusiškų separatistų.

A.Lukašenka jai skirtą Nobelio premiją pakomentavo tik praėjus daugeliui valandų, kai, regis, nenoromis paskelbė trumpą pareiškimą, kuriame išreiškė viltį, kad šis „jūsų apdovanojimas pasitarnaus mūsų valstybei ir baltarusių tautai“.

S.Aleksijevič tai pasirodė „truputį keista.“

„Jis galiausiai rado stiprybės, net jei palaiko negatyvius santykius su manimi dėl to, ką sakau, ir sakau apie jį“, – pakomentavo ji.

Nobelio premijos laimėjimas „natūraliai yra tam tikra apsauga“ jai, kad ji ir toliau galėtų atvirai kalbėti, bet suteikia ir naujų įsipareigojimų, sakė S.Aleksijevič.

„Jaučiu, kad turiu naujų pareigų“, – sakė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų