Pereiti į pagrindinį turinį

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks spalį

2015-06-30 13:14
BNS inf.
AFP nuotr.

Baltarusijos parlamentas antradienį priėmė sprendimą spalio 11 dieną surengti prezidento rinkimus, kuriuose, kaip manoma, varžysis ir Aleksandras Lukašenka, šalį autoritariškai valdantis jau daugiau kaip du dešimtmečius.

60 metų A.Lukašenka, kuris prie šalies valdžios vairo stovi jau nuo 1994 metų, kaip beveik neabejojama, turėtų dalyvauti šiuose rinkimuose ir juos laimėti.

Septyni kandidatai, įskaitant opozicijos lyderį Anatolijų Lebedką, jau pareiškė ketinantis varžytis dėl šalies vadovo posto.

Nuo Vakarų nusigręžusi Baltarusija finansiškai priklauso nuo savo kaimynės Rusijos, bet pastaruoju metu dėl Ukrainoje vykstančio konflikto šalyje kilo patriotizmo banga.
9,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri ribojasi su Rusija ir Europos Sąjunga, pastaraisiais mėnesiais siekė atsiriboti nuo Maskvos akcentuodama savo nacionalinę tapatybę, kalbą ir kultūrą.

Nors rusų kalba tebėra labiausiai vartojama šalyje, vis daugiau baltarusių užsirašo į baltarusių kalbos kursus, rengia etnines vestuves, o per šventes pasipuošia tautiniais drabužiais.

Baltarusija nuolat sulaukia tarptautinių stebėtojų kritikos dėl žmogaus teisių varžymo, be to, yra paskutinė šalis Europoje, kurioje vis dar tebėra taikoma mirties bausmė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų