Baltarusijos prezidento rinkimuose varžysis penki kandidatai

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija antradienį įregistravo penkis kandidatus į šalies prezidentus.

Rugpjūčio 9 dieną vyksiančiuose rinkimuose varžysis dabartinis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, buvusi parlamento narė Ana Kanopackaja, „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja.

Komisija atsisakė įregistruoti kandidatu pagrindinį šalies vadovo A. Lukašenkos varžovą Viktorą Babaryką.

Komisijos pirmininkė anksčiau perskaitė įtarimus, kad V. Babaryka nedeklaravo visų savo pajamų, o jo kampanija naudojosi finansavimu iš užsienio organizacijos.

Užsienio valstybės pagalba Centrinė rinkimų komisija laiko banko „Belgazprombank“, kurio akcininkai yra Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“, darbuotojų dalyvavimą V. Babarykos iniciatyvinėje grupėje.

V. Babarykos rinkimų štabo teisininkas Maksimas Znakas sakė, kad Centrinės rinkimų komisijos sprendimą ketinama skųsti.

Komisija taip pat nusprendė neįregistruoti kandidatu buvusio aukštųjų technologijų parko vadovo Valerijaus Cepkalos, nes jis nesurinko būtinų 100 tūkst. piliečių parašų.

Už A. Lukašenkos, kuris sieks šeštos kadencijos prezidento poste, kandidatūrą Centrinės rinkimų komisijos nariai nubalsavo vienbalsiai. Per internetu transliuotą komisijos posėdį paskelbta, kad jis surinko per 1,9 mln. piliečių parašų.

2015 metų rinkimuose A. Lukašenka surinko 83,5 proc. balsų.

Pastarosiomis savaitėmis daug A. Lukašenkos kritikų ir varžovų buvo areštuoti, o visuomenėje populiarūs opozicijos veikėjai susidūrė su didelėmis kliūtimis, siekdami balotiruotis per artėjančius rinkimus, sako apžvalgininkai.

V. Babaryka šį mėnesį buvo areštuotas įtariant finansiniais nusikaltimais, o kitą dieną prezidentas paskelbė, kad jo vyriausybė sužlugdė užsienio jėgų planą sukurstyti Baltarusijoje liaudies sukilimą.

Už grotų laikomas ir S. Tichanovskajos rinkimų kampanijos štabo vadovas, jos vyras ir populiarus tinklaraštininkas S. Tichanovskis.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pripažino V. Babaryką bei S. Tichanovskį ir virtinę jų bendražygių bei tinklaraštininkų, anksčiau sulaikytų Baltarusijoje, sąžinės kaliniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių