Baltarusijos studentams sugiedojus „Marselietę“ – griežtesnė kontrolė

Baltarusijos švietimo ministras Iharis Karpenka nusprendė griežtinti aukštojo mokslo institucijų studentų ir darbuotojų saugumo priemones po to, kai viename Minsko universitetų studentai sugiedojo „Marselietę“ – Prancūzijos himną.

„Švietimo ministras šiandien davė nurodymus, kaip užtikrinti studentų, dėstytojų, įstaigų darbuotojų saugumą organizuojant ugdymo procesą ir būnant pastatuose, statiniuose ir švietimo įstaigų teritorijoje“, – šeštadienį pranešė Švietimo ministerijos spaudos tarnyba.

Pagal I. Karpenkos nurodymus bus imtasi papildomų priemonių, siekiant sugriežtinti pašalinių asmenų patekimo į švietimo įstaigas kontrolę, taip pat bus imamasi kitų priemonių saugumo režimui jose stiprinti, nurodė ministerija.

Taip pat bus organizuojamas visų suinteresuotų tarnybų, įskaitant saugumo ir teisėsaugos agentūras, bendradarbiavimas, „siekiant įgyvendinti praktines priemones, užtikrinančias saugias sąlygas piliečiams būti švietimo įstaigose“.

„Atitinkamas laiškas išsiųstas visoms švietimo įstaigoms“, – pranešė ministerija.

Išvakarėse buvo sulaikyti keli Minsko valstybinio lingvistikos universiteto studentai, grupei besimokančiųjų sugiedojus „Marselietę“ angliškai.

Kaip rodo daugybė įvykio vaizdo įrašų, išplatintų socialiniuose tinkluose, studentus sulaikė tiek civiliais drabužiais apsirengę žmonės, tiek uniformuoti pareigūnai su užrašu „OMON“ ant nugaros. Taip pat juose matyti, kad universiteto administracija nesikišo į grubiai vykdomus sulaikymus.

„Beprecedentis įvykis“

Minsko valstybinio lingvistikos universiteto rektorė Natalja Baranava sakė, kad penktadienio įvykiai buvo netikėti ir neturintys precedento, ir tvirtino, kad ji nežinojo apie pareigūnų atvykimą.

„Mūsų universitete įvyko beprecedentis įvykis. Tai, kas nutiko, mums buvo labai netikėta, nes nežinojome apie vidaus reikalų įstaigų pareigūnų atvykimą ir jų veiksmus. Vidaus reikalų įstaigos šio įvykio priežastis aiškina tuo, kad universitete vyko neteisėti veiksmai“, – kalbėjo ji savo vaizdo kreipimesi, išplatintame socialiniuose tinkluose.

N. Baranava patvirtino, kad buvo sulaikyti penki universiteto studentai. Keliomis valandomis vėliau jie buvo paleisti, jiems surašyti protokolai dėl „masinių renginių organizavimo ar rengimo tvarkos pažeidimo“.

„Kas nutiko? Studentai planavo dainuoti dainas universiteto fojė. Fakultetų dekanai buvo siunčiami dialogui su jais. Dainų atlikimo metu renginys tapo politizuotas, skambėjo šūkiai, pasirodė nevalstybinių simbolių. Ir tada nutiko tai, kas nutiko“, – pasakojo rektorė.

Anot jos, buvo imtasi visų įmanomų priemonių išsiaiškinti sulaikytų studentų buvimo vietai ir grąžinti juos į universitetą.

Rektorė kreipėsi į universiteto dėstytojus ir studentus prašydama neorganizuoti ir nerengti nesankcionuotų renginių įstaigoje.

„Savo ruožtu rektoratas imasi reikiamų priemonių nustatyti priežastis, kodėl taip atsitiko, sustiprinti [asmenų] įleidimo į universitetą režimą ir užkirsti kelią tam ateityje“, – sakė N. Baranava.

Baltarusiją jau beveik mėnesį krečia protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marinakosel toscka com

marinakosel toscka com portretas
Baltarusijos diktatorius uždraudė revoliuciją uždraudęs Prancūzijos himną „la Marseillaise“. Čia yra AFP ir „Canard Enchainé“ informacija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių