Baltarusijos žurnalistas nuteistas kalėti už „prezidento įžeidimą“

Baltarusijos teismas skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo žurnalistui, pripažintam kaltu dėl prezidento įžeidimo ir šmeižto prieš pareigūnus dabar jau ištrintos interneto pašnekesių grupės žinutėse, pirmadienį pranešė Baltarusijos žurnalistų asociacija (BAŽ).

Nuosprendis 50-mečiui Siarhejui Hardzijevičiui iškeltoje byloje buvo paskelbtas autoritariniam Minsko režimui toliau stengiantis griežtomis priemonėmis numalšinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas ir tęsiant susidorojimą su nepriklausoma žiniasklaida bei žmogaus teisių aktyvistais.

S. Hardzijevičius pirmadienį buvo pripažintas kaltu dėl prezidento įžeidimo ir šmeižto prieš policijos pareigūnus, nurodė BAŽ. Be įkalinimo jis dar turės sumokėti daugiau kaip 1,3 tūkst. eurų kompensaciją nukentėjusiais pripažintiems dviem policininkams.

Drohičino mieste, esančiame maždaug už 300 km į pietvakarius nuo Minsko, dirbusiam žurnalistui byla buvo iškelta dėl žinučių, praeitais metais paskelbtų susirašinėjimo platformos „Viber“ vienu kanalu. Vėliau tos žinutės buvo ištrintos.

Populiariame regioniniame naujienų portale „Peršy rehion“ („1-asis regionas“) dirbęs S. Hardzijevičius savo kaltę neigė. Jo advokatai ragino panaikinti kaltinimus dėl įrodymų stygiaus ir nesant galimybių nustatyti nusikaltimo sudėties.

„Niekaip nesu susijęs su tais nusikaltimais, nelaikau savęs kaltu“, – prieš paskelbiant nutartį teisme sakė S. Hardzijevičuis.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ paskelbė žurnalistą politiniu kaliniu.

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos valdžia smarkiai sustiprino spaudimą nevyriausybinėms organizacijoms ir nepriklausomai žiniasklaidai. Teisėsauga vien liepą surengė daugiau kaip 200 reidų aktyvistų ir žurnalistų biuruose bei namuose, nurodė „Viasna“.

Autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pažadėjo tęsti, anot jo, „valymo operaciją“ prieš pilietinę visuomenę, kurios veikėjus jis pasmerkė kaip „banditus ir užsienio agentus“.

Pernai rugpjūtį įvykę ginčijami prezidento rinkimai, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų Baltarusijai nepertraukiamai vadovaujantis A. Lukašenka, išprovokavo kelis mėnesius trukusių masinių protestų bangą. Vakarų šalys ir opozicija balsavimą laiko suklastotu.

Minsko režimas užgniaužė šiuos neramumus brutaliomis priemonėmis: buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančius demonstrantų sumušė policija.

Šiuo metu 29 baltarusių žurnalistai laikomi už grotų, atlikdami jiems skirtas laisvės atėmimo bausmes arba laukdami teismo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Puiki naujiena

Adva"kotas \\\\\\.../////

Adva"kotas  \\\\\\...///// portretas
O Lietuvoje kitaip ???.Tik patys save švansbergbergbiniai "nemato".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių