Baltieji rūmai: J. Bidenas ir R. Sunakas sutarė remti Ukrainą, spręsti Kinijos iššūkius

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir naujasis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) antradienį sutarė drauge remti Ukrainą ir spręsti Kinijos iššūkius, pranešė Baltieji rūmai.

Abu lyderiai pirmą kartą telefonu pasikalbėjo kelios valandos po to, kai R. Sunakas tapo trečiu šiais metais JK ministru pirmininku ir iš 49 dienas valdžiusios savo pirmtakės Liz Truss (Liz Tras) „paveldėjo“ ekonominę krizę.

J. Bidenas ir R. Sunakas taip pat patvirtino „ypatingus santykius“ tarp Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos, ir sakė drauge dirbsiantys dėl saugumo bei klestėjimo visame pasaulyje, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Lyderiai sutarė, kad svarbu drauge remti Ukrainą ir reikalauti Rusijos atsakomybės už jos agresiją [Ukrainoje]", – sakoma pranešime.

J. Bidenas ir R. Sunakas taip pat sutarė „spręsti Kinijos keliamus iššūkius“. Kiniją Vašingtonas vadina šiuo metu pagrindine savo geopolitine ir ekonomine varžove pasaulio scenoje.

Dauningo gatvė anksčiau paskelbė savo pranešimą apie lyderių pokalbį ir nurodė, kad jie „aptarė JK ir JAV bendradarbiavimo – dvišalio ir tokiuose regionuose kaip Indijos ir Ramiojo vandenynų regionas – mastą“, taip pat keblesnį Šiaurės Airijos klausimą.

Dauningo gatvės pranešime nurodoma, jog J. Bidenas R. Sunakui pasakė, kad „JK išlieka artimiausia Amerikos sąjungininkė“.

Anksčiau antradienį J. Bidenas socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino R. Sunaką tapus JK ministru pirmininku.

Britanija yra svarbi JAV sąjungininkė apginkluojant ir remiant Ukrainos kariuomenę, bandančią atremti Rusijos vasario mėnesį pradėtą invaziją.


Šiame straipsnyje: Joe BidenassantykiaiKinijaparama Ukrainaikaras UkrainojeRishi Sunakas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių