Pereiti į pagrindinį turinį

Bandymai pateisinti Kinijos oro erdvės gynybos zonos išplėtimą JAV neįtikina

2013-12-05 07:55
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas / Reuters nuotr.

Pekinas tikina JAV, kad Kinijos oro erdvės gynybos zona išplėsta laikantis tarptautinių įstatymų

Kinijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį nurodė patikinusi šalyje viešintį JAV viceprezidentą Joe Bideną (Džo Baideną), kad Pekino sprendimas išplėsti oro erdvės gynybos atpažinimo zoną Rytų Kinijos jūroje atitinka tarptautinės teisės nuostatas.

„Per derybas Kinijos pusė pakartojo savo principingą poziciją, pažymėdama, kad Kinijos žingsnis atitinka tarptautinę teisę ir praktiką, taip pat paragino JAV pusę objektyviai ir sąžiningai vertinti (šį sprendimą) bei jį gerbti“, – sakoma URM atstovo Hong Lei trumpame pranešime.

JAV viceprezidentas: Kinijos sprendimas dėl oro erdvės gynybos padidino įtampą

Kinijos naujoji oro erdvės gynybos atpažinimo zona, nustatyta virš Rytų Kinijos jūros, sukėlė „reikšmingą“ nerimą aplinkiniame regione, ketvirtadienį pareiškė JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), pridūręs, kad per derybas Pekine išsakė griežtą Vašingtono nepritarimą tokiam žingsniui.

J.Bidenas trečiadienį apie penkias valandas diskutavo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) – abu lyderiai išdėstė savo pozicijas dėl klausimo, kuris padidino įtampą Rytų Azijoje.

Naujojo oro gynybos zona, kurios plotas prilygsta dviem trečdaliams Didžiosios Britanijos, apima teritoriją, į kurią patenka salos, atsidūrusios Kinijos ginčo su Japonija centre.

Atsakydama Kinijos URM pareiškė, kad J.Bidenas buvo informuotas, jog ta zona atitinka tarptautinės teisės normas ir kad Jungtinės Valstijos turėtų tai pripažinti.

„Kinijos neseniai ir staiga paskelbtas pranešimas apie naujos oro erdvės gynybos atpažinimo zonos įkūrimą, akivaizdžiai sukėlė reikšmingų nuogąstavimų regione“, – J.Bidenas sakė per susitikimą su JAV verslo vadovų delegacija Pekine.

„Labai atvirai kalbėjau apie mūsų tvirtą poziciją ir mūsų lūkesčius per pokalbius su prezidentu Xi“ Jinpingu, pridūrė jis.

Pekinui paskelbus apie tos zonos įkūrimą lapkričio 23 dieną, JAV, Japonija ir Pietų Korėja pareiškė protestus.

Pagal atpažinimo zonos taisykles visi į ją įskridę orlaiviai turi pateikti Kinijai savo skrydžio planus ir palaikyti radijo ryšį.

Paskelbus naująją zoną, JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos kariniai lėktuvai buvo į ją įskridę, neinformuodami Pekino. Kinijos kariškiai bent per vieną tokį incidentą pakėlė į orą naikintuvus.

Japonijos ir Pietų Korėjos oro bendrovėms jų vyriausybės taip pat nurodė ignoruoti naująsias taisykles. Tuo tarpu trys JAV oro bendrovės, atsižvelgdamos į vyriausybės rekomendacijas, praneša Kinijai, kai jų laineriai kerta tą zoną.

Xi Jinpingas įsiklausė į J.Bideno išsakytus argumentus, teigė vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas, keliaujantis su viceprezidentu.

„Vertinant iš mūsų pozicijų, dabar viskas priklauso nuo Kinijos. Pažiūrėsime, kaip padėtis klostosi artimiausiomis dienomis ir savaitėmis“, – sakė jis.

Kinija ne kartą tvirtino, kad ta zona buvo nustatyta siekiant sumažinti nesusipratimų riziką, pabrėždama, kad civilinių orlaivių skrydžių laisvė nebuvo suvaržyta.

„Per derybas Kinijos pusė pakartojo savo principingą poziciją, pažymėdama, kad Kinijos žingsnis atitinka tarptautinę teisę ir praktiką, taip pat paragino JAV pusę objektyviai ir sąžiningai vertinti (šį sprendimą) bei jį gerbti“, – sakoma URM atstovo Hong Lei trumpame pranešime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų