Pereiti į pagrindinį turinį

Bankoke aidėjo šūviai

2009-04-14 09:00
Bankoke aidėjo šūviai
Bankoke aidėjo šūviai / "Reuters" nuotr. Riaušės: vaikydami protestuotojus Tailando kareiviai naudojo ir kovinius ginklus.

Turistų rojumi dabartinio Tailando pavadinti tikriausiai niekam neapsiverstų liežuvis. Šalies sostinės gatves užplūdo kareiviai ir policininkai, kurie bananais, vandens patrankomis ir kulkomis vaikė mitinguotojus.

Šaudė į žmones

Praėjusią savaitę pradėję protesto akcija prieš vyriausybę buvusio Tailando ministro pirmininko šalininkai, atrodo, patyrė pralaimėjimą. Vakar kariškiai ir policija panaudodama vandens patrankas ir ašarines dujas išvaikė demonstrantus, kurie buvo užėmė miesto centrą.

Dažnai girdėjosi šūviai. Anot liudininkų kai kurie kariškiai šaudė į orą, kiti – ne tik. Jau yra sužeistųjų. Iš viso nukentėjo apie 80 žmonių. Sužeisti ir keli policininkai bei kareiviai. Mat į šūvius protesto akcijos dalyviai atsakė mėtydami akmenis ir butelius, pripildytus degaus mišinio.

Kariuomenei buvo įsakyta saugoti visus strateginius šalies objektus – tarp jų ir du sostinės oro uostus. Praėjusių metų lapkričio pabaigoje pagrindiniai šalies oro vartai kelias dienas buvo blokuoti opozicijos šalininkų.

Lietuviai nenukentėjo

Tačiau šį kartą to padaryti protestuotojams, atrodo, nepavyks. Todėl tikėtina, kad oro reisai sutrikdyti nebus. Kaip teigė keliones organizuojančios įmonės "Tez tour" vadovas Alkesandras Sukovas, kol kas jokios informacijos, kad reisai būtų atšaukti, bendrovė neturi. "Niekas kol kas neskambino. Pranešimų apie nukentėjusius Lietuvos piliečius taip pat nėra."

Šią informaciją patvirtino ir Užsienio reikalų ministerija. Atsisakęs prisistatyti budėtojas pareiškė, kad niekas karštąja linija iš Tailando neskambino. "Mes neturime informacijos apie nukentėjusius lietuvius", – teigė jis.

Atšaukė renginį

Vieno ankstesnių šalies premjerų Thaksino Shinawatros šalininkų protesto akcijos Tailande vyksta jau kelios savaitės. Protestuotojai reikalauja, kad atsistatydintų dabartinis kabineto vadovas Abhisitas Vejjajivas. Pastarasis trauktis neketina. Pirmadienį jis kreipėsi per televiziją į manifestantus, ragindamas pasitraukti iš Bankoko gatvių, ir paragino sostinės gyventojus padėti valdžiai atkurti tvarką.

Dėl protestų Tailande buvo atšauktas savaitgalį turėjęs vykti Rytų Azijos viršūnių forumas. Per susitikimą turėjo būti svarstomi finansų krizės klausimai ir prieštaringai vertinamas Šiaurės Korėjos raketos paleidimas. Tačiau užsienio šalių lyderiai buvo skubiai evakuoti sraigtasparniais po to, kai į konferencijų centrą, kur turėjo vykti forumas, šeštadienį įsiveržė protestuotojai. Dėl šio incidento premjeras A.Vejjajiva Patajos kurorte paskelbė nepaprastąją padėtį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų