Pereiti į pagrindinį turinį

Belgrade – riaušės

2010-10-11 23:59
Įniršis: riaušininkai svaidė akmenis į policininkus ir sukėlė gaisrą prie valdančiosios partijos būstinės.
Įniršis: riaušininkai svaidė akmenis į policininkus ir sukėlė gaisrą prie valdančiosios partijos būstinės. / AFP nuotr.

Serbijos policija vakar susirėmė su protestuotojais, skanduojančiais prieš gėjus nukreiptus šūkius, kai mažiausiai 200 homoseksualių asmenų teisių aktyvistų rinkosi į antrąjį šalyje gėjų paradą.

Policijai teko panaudoti ašarines dujas prieš protestuotojus, kurie svaidė į pareigūnus akmenis ir butelius su degiuoju skysčiu, bandė pralaužti užtvaras.

Riaušininkai padegė garažą prieš valdančiosios Demokratų partijos būstinės, prie jos buvo girdėti šūviai. Per neramumus nukentėjo pusšimtis žmonių.

Mažiausiai du žmonės buvo suimti, kai vieno futbolo klubo aistruoliai mėgino prasiveržti pro stiprius policijos kordonus, saugančius aktyvistus, kurie turėjo žygiuoti į Belgrado centrinį parką. Gatvėse taip pat siautėjo skustagalvių gaujos.

Pirmąjį gėjų paradą Serbijoje 2001 m. sužlugdė susirėmimai, išprovokuoti dešiniojo sparno ekstremistų.

Pernai planai organizuoti panašų renginį buvo atšaukti, kai vyriausybė pareiškė negalinti užtikrinti dalyvių saugumo.

Šeštadienį apie 8 tūkst. žmonių dalyvavo eitynėse Belgrado centre, protestuodami prieš gėjų paradą.

Tarp demonstrantų buvo šeimų su vaikais ir jaunų futbolo aistruolių. Kai kurie iš jų kilnojo rankas, mėgdžiodami nacių pasisveikinimą, ir skandavo "Mirtis gėjams!"

Serbijos ortodoksų bažnyčia penktadienį pasisakė prieš paradą, tačiau taip pat paragino žmones susilaikyti nuo smurto prieš jo dalyvius.

Dešiniosios grupuotės tvirtina, kad homoseksualizmas prieštarauja Serbijos religijai ir šeimos vertybėms. Tačiau Demokratų partijos atstovė spaudai Jelana Trivan tvirtino, kad riaušės neturi nieko bendra su šeimos vertybėmis.

"Tai yra chuliganų gaujos, kurios turi būti griežtai baudžiamos", – teigė ji.

"Man gėda žygiuoti ir kalbėti už save, kai tūkstančiai policininkų turi saugoti mus nuo isteriškų nacionalistų", – sakė 36 metų parado dalyvė Milena.

Pasak apžvalgininkų, homoseksualizmas vis dar yra tabu konservatyvioje ir religingoje Serbijoje. Šių metų homoseksualų paradas buvo vertinamas kaip egzaminas, kaip valstybei, žengiančiai į ES, pavyko atsikratyti praėjusio dešimtmečio ultranacionalizmo ir smurto.

Prieš paradą ES misijos Serbijoje vadovas Vincentas Degertas kreipėsi į maždaug tūkstantį gėjų aktyvistų, kurie susirinko Belgrado parke, saugomi riaušių policijos ir šarvuotų automobilių.

"Esame čia, kad apgintume toleranciją, saviraiškos ir susirinkimų laisvę", – miniai sakė V.Degertas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų