Bendražygiai: disidentė M. Kalesnikava Baltarusijos kalėjime susiduria su lėtu žudymu

Kalinamos Baltarusijos opozicijos politikės Maryjos Kalesnikavos bendražygiai penktadienį ėmė skambinti pavojaus varpais dėl pranešimų, kad už grotų smarkiai pablogėjo jos sveikata, sakydami, jog ji susiduria su „lėtu žudymu“.

M. Kalesnikava 2020 metais vadovavo masiniams gatvių protestams prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, atsisakė būti priverstinai deportuota, o 2021-aisiais ji buvo nuteista kalėti 11 metų.

Ji jau daugiau nei metus nėra turėjusi tiesioginio kontakto su išoriniu pasauliu.

Remdamiesi kitų kalinių pranešimais, egzilyje esantys M. Kalesnikavos bendražygiai penktadienį įspėjo, kad represinėje buvusios sovietinės respublikos kalėjimų sistemoje ji susiduria su „lėtu žudymu“.

„Informacija, kurią iš kitų kalinių gauname apie Maryją Kalesnikavą, kelia nerimą“, – tinkle „X“ pareiškė egzilyje gyvenanti opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„Dabar ji sveria vos 45 kilogramus, badauja ir yra nuolat izoliuota siaubingomis sąlygomis. Šis viduramžiškas žiaurumas ir lėtas žudymas vyksta čia pat, Europoje, 21-ame amžiuje“, – tvirtino S. Cichanouskaja.

M. Kalesnikavai buvo neleista gauti ar rašyti laiškus. Bendražygiai sako, kad ji nuolat laikoma vienutėje.

Ji yra kalinama pataisos kolonijoje Nr. 4 Gomelyje, netoli sienos su Rusija ir Ukraina.

Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ pranešė, kad šią vasarą kalbėjosi su kitu politiniu kaliniu, kuris yra laikomas toje pačioje kolonijoje. Jis pranešė, kad kitiems kaliniams buvo uždrausta kalbėtis su M. Kalesnikava, o ją visada lydi prižiūrėtojai.

2022 metų lapkričio mėnesį organizacija informavo, kad ji buvo išgabenta į Gomelio ligoninę operacijai.

M. Kalesnikava buvo viena iš trijų moterų, vadovavusių masiniams protestams prieš A. Lukašenką, kuris yra valdžioje nuo 1994 metų. Demonstracijos kilo reaguojant į tai, kad A. Lukašenka pasiskelbė laimėjęs rinkimus, per kuriuos, anot oponentų, buvo sukčiaujama. Šie protestai buvo žiauriai numalšinti. Šimtai žmonių buvo sulaikyti, o tūkstančiai pasitraukė iš šalies.

M. Kalesnikava 2020 metais teigė, kad KGB pareigūnai atvežė ją prie Ukrainos sienos su maišu ant galvos, norėdami ją priverstinai deportuoti. Tačiau ji suplėšė savo pasą.

Baltarusija, kuri daug metų buvo atsiskyrusi, tapo dar labiau izoliuota pasaulinėje arenoje, kai leido Rusijai pasinaudoti savo teritorija veržiantis į Ukrainą.

Pasak „Viasna“, Baltarusijoje šiuo metu yra 1 371 politinis kalinys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

To girdi

To girdi portretas
Aha Afrikos ir zulusai vaz pas putka

Girdi - A

Girdi - A  portretas
Pas tą ,,pastipeli" viso Pasaulio lyderiai važiuoja šniurais ..

> Regi Anonimui

> Regi Anonimui portretas
Girdi, Kvaiša. Tik tu nesvaik. Jau ką darė Japonai su kinais ir kitais visi žinome. Žiauri tautą !
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių