Pereiti į pagrindinį turinį

Benedikto XVI vizito į Artimuosius Rytus tikslas – sutaikyti religijas

2009-05-11 09:00
Mišios: į Amano stadioną su popiežiumi vakar pasimelsti atėjo apie 70 tūkst. Jordanijos krikščionių.
Mišios: į Amano stadioną su popiežiumi vakar pasimelsti atėjo apie 70 tūkst. Jordanijos krikščionių. / "Reuters" nuotr.

Popiežiaus Benedikto XVI vizitas į Artimuosius Rytus suteikė vilties tikintiesiems. Sekmadienį dešimtys tūkstančių krikščionių susirinko Jordanijos sostinės stadione į jo aukojamas mišias.

Aukojo mišias

Paskutinę savo vizito Jordanijoje dieną popiežius atvyko aukoti mišių futbolo stadione Amane. Pasimelsti su pontifiku susirinko daugybė vietos krikščionių, kuriems tą dieną specialiai buvo leista turėti laisvą dieną. Kaip ir daugelyje musulmoniškų šalių, Jordanijoje išeiginės dienos yra penktadienis ir šeštadienis.

Į stadioną popiežius įvažiavo papamobiliu neperšaunamais stiklais ir vieną ratą apvažiavo aplink aikštę. Tūkstančiai susirinkusių žmonių sveikino arabiškai dainuodami "Taip – meilei, taip – taikai". Daugelis žmonių laikė Jordanijos ir Vatikano vėliavas, o kiti mojavo taiką simbolizuojančiais baltais kaspinais.

Ragino būti kantrius

Mišios vyko lotynų ir arabų kalbomis. Pontifikas paragino tikinčiuosius būti kantrius. Kantrybė, anot jo, ypač vertinga ir svarbi vertybė tokiame nepaprastame regione kaip Artimeji Rytai. Anksčiau kalbėdamas didžiulėje Amano mečetėje, kur jis buvo susitikęs su musulmonų lyderiais, Benediktas XVI tvirtino, kad religija turi ginti gėrį. Jis pabrėžė, kad manipuliavimas religija gali suskaldyti visuomenę ir net paskatinti smurtą.

Po mišių pontifikas lankėsi Betanijoje – Jordano upės rytiniame krante, kur, kaip tiki krikščionys, buvo pakrikštytas Jėzus. Jordanijoje gyvena apie 200 tūkst. katalikų ir kitų konfesijų atstovų. Į pontifiko aukojamas mišias, Jordanijos katalikų bažnyčios atstovo Refaato Badro teigimu, buvo susirinkę apie 70 tūkst. tikinčiųjų.

Kvies susitaikyti

Pirmadienį 82 metų Benediktas XVI išvyks į Izraelį tęsti piligriminės kelionės Šventojoje Žemėje. Čia, kaip manoma, jis ragins susitaikyti musulmonus ir judėjus.

Kaip teigiama, popiežiaus vizito į Artimuosius Rytus tikslas – pagerinti santykius su musulmonų pasauliu. 2006 m. Benedikto XVI kalba, kurioje jis citavo viduramžių filosofą, kritikavusį pranašą Mahometą, papiktino musulmonus. Atvykęs į Jordaniją popiežius dėl savo pastabų atsiprašė ir paragino musulmonus bei krikščionis susivienyti. Save jis pavadino taikos piligrimu.

Popiežių Jordanijoje širdingai pasveikino karalius Abdula. Pontifikas pagyrė pagarbų Jordanijos valdžios požiūrį į visas religijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų