Pereiti į pagrindinį turinį

Berlynas–Maskva: ar draugystė tvirta?

2012-11-13 23:59
Berlynas–Maskva: ar draugystė tvirta?
Berlynas–Maskva: ar draugystė tvirta? / "Reuters" nuotr.

Kanclerei Angelai Merkel ruošiantis į Maskvą, Vokietijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad ji nepamirštų Rusijos vadovams priminti, kas yra demokratija.

Negalima pamiršti vertybių

Žinoma, vizitas vargu ar skirtas, kaip norėtų Guido Westerwelle, Rusijai priminti, kaip reikėtų gerbti žmogaus teises.

Vokietijai Rusija – viena svarbiausių ekonominių partnerių. Rusija yra didžiausia Vokietijos eksporto rinka, taip pat svarbiausia energijos išteklių tiekėja: Vokietija iš Rusijos gauna apie 40 proc. suvartojamų dujų ir 30 proc. naftos.

Vis dėlto Vokietijos užsienio reikalų ministerijos vadovas perspėjo Kremlių, jog "Berlynas atidžiai stebės Maskvos veiksmus dėl žmogaus teisių ir spaudos laisvės". Savo perspėjimą Rusijai ministras paskelbė komentare dienraštyje "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Nors G.Westerwelle pripažino, kad Berlyno ir Maskvos dialogas – kritiškai svarbus abiem šalims, jis pridūrė, jog "partnerystė nereiškia kritikos atsisakymo".

"Labai atidžiai stebėsime, kaip Rusija plėtosis artimiausiais mėnesiais ir metais", – kalbėjo Vokietijos diplomatijos vadovas.

Tiesa, čia pat pridūrė: "Nors yra nuomonių skirtumų, bendravimo su Maskva linijos niekada nebuvo nutrauktos."

Tarpusavio nesusikalbėjimas

Vokietijos kritika Rusijai suaktyvėjo po to, kai Vladimiras Putinas susidūrė su protestais prieš jo valdymą, o teisių gynimo grupės kaltina jo administraciją griežtomis priemonėmis prieš kitokią nuomonę.

Berlynas ir Maskva neranda bendros kalbos ir dėl Sirijos, taip pat neseniai įtampa tarp abiejų šalių išaugo dėl Vokietijos vyriausybės koordinatoriaus santykiams su Rusija Andreaso Schockenhoffo komentarų apie demokratijos padėtį Rusijoje.

Rusijos užsienio reikalų ministerija atsisakė pripažinti šį pareigūną koordinatoriumi ir apkaltino jį šmeižtu.

Aš išdrįs kritikuoti?

Kietesniu tonu kalbėtis su V.Putinu A.Merkel paragino ir kai kurie Vokietijos įstatymų leidėjai, priklausantys kanclerės vadovaujamai koalicijai.

Jie pabrėžė, kad iš Rusijos tikisi daugiau pagarbos demokratijai ir įstatymų viršenybei.

"Mes turime palaikyti pragmatiškus santykius. Manome, kad Rusija eina teisingu keliu, tačiau tokiose srityse, kaip žmogaus teisės ir teisingumas, mes turėtume pabrėžti, jog matome trūkumų", – sakė Karlas Georgas Wellmannas, A.Merkel Krikščionių demokratų partijos narys.

A.Merkel santykiai su V.Putinu niekuomet nepasižymėjo abipusiu pasitikėjimu, ypač palyginti su pirmtaku Gerhardu Schröderiu, kuris palaikė itin glaudžius santykius su Rusija.

Vis dėlto ekonominiai, o ypač energetiniai Rusijos ir Vokietijos ryšiai vargu ar leis A.Merkel spausti Kremliaus šeimininkus, nors toks žingsnis būtų palankiai sutiktas Vokietijoje, kur kitais metais vyks rinkimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų