A. Blinkenas: JAV ir Izraelis „įsipareigoję“ neleisti Iranui įgyti branduolinio ginklo

JAV ir Izraelis yra įsipareigoję užtikrinti, kad Iranas neįgytų branduolinio ginklo, sekmadienį pareiškė valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), nors sąjungininkai pripažino, kad nesutaria dėl derybų su Teheranu.

A. Blinkenas taip kalbėjo Jeruzalėje, šalia stovint Izraelio diplomatijos vadovui Yairui Lapidui (Jairui Lapidui).

Y. Lapidas sakė, kad Izraelis „turi nesutarimų“ su Vašingtonu dėl galimo susitarimo atgaivinti 2015 metų branduolinį paktą su Teheranu.

A. Blinkenas sakė, kad prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija mano, jog „grįžimas prie visiško susitarimo įgyvendinimo“ yra „geriausias būdas sugrąžinti Irano programą į dėžę, kurioje ji buvo, bet iš kurios ištrūko po to, kai Jungtinės Valstijos pasitraukė iš susitarimo“ 2018 metais, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

Izraelio vyriausybė griežtai prieštarauja 2015 metų susitarimo sąlygoms ir tvirtina, kad pirminio susitarimo atnaujinimo nepakanka Irano grėsmei pažaboti.

Tačiau A. Blinkenas teigė, kad „kai kalbama apie svarbiausią elementą, mūsų nuomonės sutampa. Abu esame įsipareigoję, abu esame pasiryžę [užtikrinti], kad Iranas niekada neįgytų branduolinio ginklo“.

Y. Lapidas sakė, kad nepaisant nesutarimų su Vašingtonu, Izraelis ir toliau palaiko „atvirą ir sąžiningą dialogą“ Irano branduolinės programos klausimu su savo artimiausiu sąjungininku.

„Izraelis padarys viską, kas, mūsų nuomone, yra būtina, kad sustabdytų Irano branduolinę programą. Viską. Mūsų požiūriu, Irano grėsmė nėra teorinė. Iraniečiai nori sunaikinti Izraelį. Jiems tai nepavyks. Mes jiems neleisime“, – kalbėjo Y. Lapidas.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) šeštadienį sakė, kad atgaivintas branduolinis susitarimas bus pasirašytas „per kelias dienas“.

Iranas nuo 2021 metų balandžio tiesiogiai su Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, o netiesiogiai – su Jungtinėmis Valstijomis veda derybas Vienoje dėl susitarimo atgaivinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Palinkėsiu persams kuo greičiau pasigaminti branduolinį ginklą ir apsisaugoti nuo jankių ir žydų teroristų. Kimui tai pavyko, pavyks ir jiems.

SENIAI LAIKAS

SENIAI LAIKAS portretas
Uždrausti turėti atominį ginklą seniai reikia tiems, kurie tą baisią žmonių naikinimo priemonę panaudojo prieš Japonijos gyventojus. Dvi numestos bombos atėmė gyvybę 140000 civilių gyventojų. Neskaitant pasekmių nuo radiacijos. Kas gali garantuoti, kad tie pasaulio teroristai nepanaudos ir dar kartą?

Vazelinas

Vazelinas portretas
Žemę užeme jų,už tai ir nori sunaikinti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių