A. Blinkenas: JAV nevers savo sąjungininkų rinktis tarp jų ir Kinijos

Jungtinės Valstijos laiko Kiniją grėsme kolektyviniam saugumui, bet nevers sąjungininkų rinktis tarp Pekino ir Vašingtono, trečiadienį turėtų pareikšti JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Remiantis paruoštos kalbos NATO būstinėje Briuselyje ištraukomis, A. Blinkenas turėtų pasakyti, kad „Jungtinės Valstijos nevers mūsų sąjungininkų rinktis „mes arba jie“.

JAV diplomatijos vadovas per pirmąjį savo vizitą Europoje turėtų pareikšti, jog „nekyla jokių abejonių, kad Kinijos prievartinis elgesys kelia grėsmę mūsų kolektyviniam saugumui ir gerovei“.

„Tačiau tai nereiškia, kad šalys negali dirbti su Kinija ten, kur yra įmanoma. Jungtinės Valstijos tai darys, nes mes negalime sau leisti to nedaryti – ypač kalbant apie tokius iššūkius kaip klimato kaita ar sveikatos saugumas“, – rašoma kalbos tekste.

A. Blinkenas turėtų pasakyti, kad Vašingtonas nori bendradarbiauti su partneriais, kad „užtaisytų spragas tokiose srityse kaip technologijos ir infrastruktūra, kuriomis Kinija naudojasi prievartiniam spaudimui“.

„Mes žinome, kad mūsų partneriai turi sudėtingų santykių su Kinija, kurie ne visada visiškai dera su mūsiškiais. Bet mums reikia šiuos sunkumus įveikti drauge“, – sakoma jo kalboje.

Šis A. Blinkeno kalbos tekstas rodo nemažą pokytį JAV politikoje, lyginant su griežta buvusio lyderio Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) linija, kai sąjungininkai buvo raginami užimti griežtą poziciją Pekino atžvilgiu.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) yra linkęs laikytis daugiašalio požiūrio ir siūlo suburti NATO sąjungininkus bei partnerius, tokius kaip Europos Sąjunga (ES), į vieningą demokratijų frontą prieš Kiniją.

Vašingtonas ir Briuselis jau žengė pirmąjį bendrą žingsnį prieš Pekiną ir pirmadienį paskelbė bendras sankcijas dėl jos valdžios elgesio su uigūrų mažuma.

Tačiau anksčiau Briuselis suerzino J. Bideno komandą, su Pekinu susitaręs dėl plataus masto investicijų sutarties likus kelioms savaitėms iki J. Bideno inauguracijos, nors Vašingtonas ragino ES palaukti.

Vėliau trečiadienį A. Blinkenas turėtų susitikti su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), o kitą dieną dalyvauti virtualiame ES lyderių susitikime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PASAULIO NIEKŠAI ATSISKLEIDĖ...

PASAULIO NIEKŠAI ATSISKLEIDĖ... portretas
"Amerika nevers nieko rinktis tarp Amerikos ir Kinijos". Taip ir prasitaria tie pasaulio banditai, kad iki šiol tuo užsiiminėjo. Šiandien niekas jais netiki. Jie kaip kišosi į svetimų valstybių reikalus taip ir kišis. Tik...jau Ukrainos, Baltarusijos metodai jau nepraeina...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių