A. Blinkenas V. Zelenskiui: JAV ir toliau rems Ukrainą

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį susitikęs su ukrainiečių prezidentu Volodymyru Zelenskiu pažadėjo ilgalaikę amerikiečių paramą Ukrainai, nepaisant ginčo JAV Kongrese dėl naujo finansavimo patvirtinimo.

„Esame pasiryžę išlaikyti savo paramą Ukrainai ir labai glaudžiai dirbame su Kongresu, kad [...] tai padarytume. Žinau, kad mūsų kolegos Europoje padarys tą patį“, – sakė A. Blinkenas V. Zelenskiui, jiems susitikus Pasaulio ekonomikos forume Šveicarijos Davoso kurorte.

Prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), prisijungęs prie susitikimo, sakė V. Zelenskiui, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės yra pasiryžusios „užtikrinti, kad Rusijai nepasisektų, o Ukraina laimėtų“.

V. Zelenskis padėkojo J. Bideno administracijai ir „abipartinei paramai“ JAV Kongrese.

„Jūs užsiminėte apie Kongresą. Mes iš tikrųjų tikimės jūsų paramos – tęsiamos jūsų didžiulės paramos“, – sakė V. Zelenskis.

Jis konkrečiai atkreipė dėmesį į JAV pagamintą sistemą „Patriot“, kuri padėjo Ukrainai numušti virtinę Rusijos raketų.

„Tai tikrai padeda žmonėms išgyventi šią didelę Rusijos agresiją“, – sakė V. Zelenskis.

Jūs užsiminėte apie Kongresą. Mes iš tikrųjų tikimės jūsų paramos – tęsiamos jūsų didžiulės paramos.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Jungtinės Valstijos nusiuntė apie 44 mlrd. dolerių (40,4 mlrd. eurų) karinės pagalbos Ukrainai ir dar milijardus dolerių (eurų) ekonominės paramos ir pagalbos sąjungininkams.

J. Bideno administracija gruodžio pabaigoje išskyrė galutinį pagalbos paketą pagal Kongreso patvirtintą finansavimą.

Respublikonų partijos, kuri kontroliuoja Atstovų Rūmus, nariai stabdo naujos pagalbos patvirtinimą dėl nesusijusio ginčo, reikalaudami imtis griežtesnių veiksmų prieš į Jungtines Valstijas atvykstančius migrantus.

Kai kurie respublikonai, ypač Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), buvęs prezidentas, kuris lapkritį vyksiančiuose rinkimuose vėl greičiausiai varžysis su J. Bidenu, skeptiškai vertina pagalbą, nes mano, kad ji yra neekonomiška ir kad Ukraina vargu ar pasieks daugiau laimėjimų.

J. Bideno administracija prašo Kongreso patvirtinti dar 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) pagalbą Ukrainai ir susiejo ją su pagalba Izraeliui ir Taivanui.


Šiame straipsnyje: Antony BlinkenasJAV rems Ukrainąkaras UkrainojePasaulio ekonomikos forumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių