A. Blinkenas vyks į Jungtinę Karalystę derybų dėl Ukrainos ir Vidurinių Rytų

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) kitą savaitę vyks į Londoną aptarti Vidurinių Rytų ir Ukrainos klausimų, šeštadienį pranešė Valstybės departamentas.

Apie tai skelbiama artėjant ir britų ministro pirmininko Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) vizitui JAV.

Pirmadienį ir antradienį Londoną lankysiantis A. Blinkenas bus iki šiol aukščiausio rango JAV pareigūnas, atvykstantis vizito į JK, nuo tada, kai K. Starmerio leiboristų partija liepą laimėjo rinkimus ir nutraukė 14 metų trukusį konservatorių valdymą.

A. Blinkenas dalyvaus strateginiame dialoge, „dar kartą patvirtinančiame mūsų ypatingus santykius“, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Jis aptars Aziją, Vidurinius Rytus ir „mūsų bendras pastangas remti Ukrainą“, teigiama M. Millerio pareiškime.

Baltieji rūmai anksčiau paskelbė, kad K. Starmeris atvyks į Vašingtoną kitą penktadienį. Tai bus antroji jo kelionė į JAV sostinę po išrinkimo britų premjeru.

Liepos 10 dieną, praėjus kelioms dienoms po to, kai pradėjo eiti pareigas, Baltuosiuose rūmuose jis susitiko su prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), K. Starmeriui dalyvaujant NATO viršūnių susitikime Vašingtone.

JK ir JAV glaudžiai bendradarbiauja daugeliu pasaulinių klausimų, o J. Bideno demokratai istoriškai buvo laikomi artimesniais Leiboristų partijai nei konservatoriams.

Tačiau pradėjęs eiti pareigas K. Starmeris ėmėsi griežtesnės pozicijos Izraelio atžvilgiu: jo vyriausybė paskelbė apie kai kurių ginklų siuntų sustabdymą, motyvuodama tuo, kad jos gali būti panaudotos humanitarinei teisei pažeisti.

Leiboristų vyriausybė taip pat atsisakė ankstesnės valdžios planų užginčyti Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) teisę siekti Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) arešto.

JAV nėra TBT narės ir prieštaravo siekiui patraukti B. Netanyahu baudžiamojon atsakomybėn, argumentuodamos, kad Izraelis turi savo atskaitomybės sistemas.

Tačiau JAV, pagrindinės Izraelio ginklų tiekėjos, nekritikuoja sprendimo dėl ginklų, sakydamos, kad JK turi savo vertinimo procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių