Pereiti į pagrindinį turinį

B.Obama: JAV ir Europa vieningai spaus Rusiją dėl veiksmų Ukrainoje

2014-03-24 12:46
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP nuotr.

Jungtinės Valstijos ir Europa yra „vieningos, versdamos Rusiją brangiai sumokėti už savo veiksmus“ Ukrainoje, JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pareiškė pirmadienį prieš Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių pasitarimą dėl tos krizės.

„Europa ir Amerika vieningos mūsų palaikyme Ukrainos vyriausybei ir Ukrainos žmonėms“, – B.Obama sakė po derybų su Nyderlandų premjeru Marku Rutte (Marku Rute), prieš išvykdamas į Hagą, kur vyks G-7 viršūnių susitikimas, kurio diskusijų centre bus Rusijos įvykdyta Krymo aneksija.

„Iki šiol buvome vieningi, versdami Rusiją brangiai sumokėti už savo veiksmus. Premjeras Rutte vakar teisingai pažymėjo, kad didėjančios sankcijos sukels reikšmingų padarinių Rusijos ekonomikai“, – pridūrė jis.

Dabar Vakarų šalių pareigūnai atrodo mažiau dėmesio skiriantys pastangoms įtikinti V.Putiną grąžinti Krymą Ukrainai, kas šiuo metu atrodo nebeįmanoma, tačiau labiau siekiantys atgrasyti Maskvą nuo kitų Ukrainos teritorijų užgrobimo.

„Nesame suinteresuoti stebėti, kaip padėtis eskaluojama ir perauga į karštąjį konfliktą, – Baltųjų rūmų patarėja nacionalinio saugumo reikalams Susan Rice (Sjuzan Rais) sakė žurnalistams. – Esame suinteresuoti diplomatiniu sprendiniu, deeskalavimu ir, aišku, ekonominiu palaikymu Ukrainai – taip pat, kiek tai toliau bus būtina, tolesne kaina, kurią Rusija bus verčiama mokėti už savo veiksmus.“

Tačiau B.Obamai gali būti sunku įtikinti europiečius prisidėti prie griežtesnių sankcijų Maskvai. Europos Sąjungos prekybos su Rusija apimtys dešimteriopai didesnės negu prekybos su Jungtinėmis Valstijomis. Bendrija yra didžiausia Rusijos eksportuojamos naftos ir dujų pirkėja. Iš 28 ES šalių kai kurios palaiko itin plačius ryšius su Maskva.

„Europiečiai turi pareigą ką nors daryti, – sako Strateginių tarptautinių studijų centro analitikas Jeffrey Mankoffas (Džefris Mankofas). – Manau, juos bus sunku įtikinti imtis bent kažko panašaus į tai, ko ketina imtis Jungtinės Valstijos.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų