Pereiti į pagrindinį turinį

Bogotos meras nuverstas dėl pastangų nacionalizuoti šiukšlių surinkimą

2013-12-10 07:34
AFP nuotr.

Kairiųjų pažiūrų Bogotos meras pirmadienį buvo oficialiai pašalintas iš pareigų ir 15 metų nebegalės užimti viešųjų postų dėl mėginimo perduoti šiukšlių surinkimo verslą valstybinei įmonei.

Kolumbijos generalinis inspektorius apkaltino merą Gustavo Petro (Gustavą Petrą) pažeidus konstitucijos principus, kai jis nebepratęsė koncesijų dėl šiukšlių surinkimo su privačiomis bendrovėmis.

53 metų G.Petro, anksčiau priklausęs dabar jau nebeveikiančiam kairiųjų sukilėlių judėjimui M-19, buvo išrinktas Kolumbijos sostinės meru ketverių metų kadencijai, kuri turėjo baigtis 2016 metais. Savo pašalinimą iš posto jis vadina „perversmu prieš pažangiąją vyriausybę Bogotos mieste“.

„Tai nuosprendis iki gyvos galvos, – pareiškė G.Petro. – Ši žinia siunčiama šaliai, visiems merams – jog mėginimai sugrąžinti galią visuomenei yra nusikaltimas, nužengimas arba pažeidimas.“

Politikas paragino surengti taikius protestus prieš sprendimą jį pašalinti, tačiau ragino savo šalininkus susilaikyti nuo smurto.

„Toliau būsiu Bogotos meru – nebent bus paskelbtas tvirtas priešingas (teisinis) sprendimas“, – tikino G.Petro.

Šio ginčo centre atsidūrė G.Petro prieš metus priimtas sprendimas perduoti šiukšlių surinkimo paslaugą teikti valstybinei įmonei, užbaigiant sutartis su privačiomis bendrovėmis.

Per nesklandų pereinamąjį procesą miesto gatvėse susikaupė kalnai šiukšlių, kurios nebuvo išvežamos tris dienas.

Generalinis inspektorius Alejandro Ordonezas (Alechandras Ordonesas) pripažino, kad mero sprendimas pakenkė visuomenės gerovei ir pažeidė konstitucijos įtvirtintus laisvosios rinkos bei konkurencijos principus.

Kolumbijoje generalinis inspektorius turi teisė tirti pažeidimus, bausti pareigūnus ir imtis intervencinių veiksmų, kad užtikrintų viešųjų institucijų tinkamą veiklą.

Kalbėdamasis su žurnalistais, G.Petro pareiškė, kad šis ginčas kelia klausimą: „Ar administracinė institucija, kuri nėra teismų sistemos dalis, gali pašalinti asmenį, išrinktą per viešus rinkimus?“

Sprendimą dėl savo pašalinimo G.Petro galės apskųsti generaliniam inspektoriui arba Valstybės Tarybai – aukščiausiai teismo institucijai, sprendžiančiai ginčus dėl viešojo administravimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų