Pereiti į pagrindinį turinį

Bombos rašalo kasetėse – tik pradžia

2010-11-06 07:00
Atsitiktinumas: siuntiniai su bombomis buvo perimti jau pakeliui į Jungtines Valstijas ir jei nebūtų įspėjęs buvęs Gvantanamo kalinys, jų niekas nebūtų aptikęs.
Atsitiktinumas: siuntiniai su bombomis buvo perimti jau pakeliui į Jungtines Valstijas ir jei nebūtų įspėjęs buvęs Gvantanamo kalinys, jų niekas nebūtų aptikęs. / AFP nuotr.

Iki tragedijos buvo likę vos keliolika minučių. Siuntiniai su bombomis, kurias pavyko prieš savaitę neutralizuoti tik per laimingą atsitiktinumą, parodė teroristų išmonę ir privertė Vakarų specialiąsias tarnybas ruoštis blogiausiam.

Taikinys – žydų gėjai

Čikagos bendruomenės "Naujoji šviesa" nariai praėjusį penktadienį mėgavosi tradicine vakariene, kai išgirdo žinią, kad jie tapo teroristų taikiniu. Organizacija, vienijanti žydų seksualines mažumas, turėjo gauti vieną iš dviejų siuntinių su bombomis. Iš Jemeno išsiųstos bombos buvo perimtos Dubajuje ir Didžiojoje Britanijoje.

"Tai buvo tiesiog staigmena, – sakė "Naujosios šviesos" rabinas Larry Edwardsas. – Kai išgirdau šią naujieną, pamaniau, kad taikiniai turėjo būti kur kas stambesni. Esame maža bendruomenė. Arba mus pasirinko atsitiktiniu būdu, arba tapome taikiniu dėl to, kad esame gėjai."

Kodėl teroristai pasirinko šią bendruomenę, niekas kol kas neišsiaiškino. Taip pat nežinoma, ar siuntiniai turėjo sprogti lėktuvui skrendant, ar pasiekę adresatą. Bet aišku viena: teroristams pavyko pergudrauti saugumo tarnybas. Siuntiniai su bombomis buvo perimti jau pakeliui į Jungtines Valstijas. Jei nebūtų įspėjęs buvęs Gvantanamo kalinys Jabiras al Fayfi, Jemeno įtariamas esant dvigubu agentu, bombų niekas nebūtų aptikęs.

Buvo likę 17 minučių

Ekspertai stebisi genialia idėja įtaisyti sprogmenis spausdintuvo rašalo kasetėse. Spausdintuvai patys turi daug integrinių grandynų ir laidų, todėl aptikti juose paslėptus sprogstamuosius užtaisus per patikrą oro uoste yra labai sunku.

Rašalo kasetės buvo sujungtos su mobiliojo ryšio telefonų pagrindinėmis plokštėmis, bet jose nebuvo SIM kortelių. Tai reiškia, kad teroristai planavo detonuoti sprogmenis ne skambučiu, o pasinaudodami žadintuvo arba laikmačio funkcija.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Brice'as Hortefeux ketvirtadienį pranešė, kad vienas iš perimtų sprogstamųjų užtaisų buvo neutralizuotas likus vos 17 minučių iki sprogimo.

Ypač pavojingos medžiagos

Spausdintuvuose paslėptos bombos buvo pagamintos iš pentaeritritolio tetranitrato (PETN). Ši bekvapė, balta, kieta, kristalinė medžiaga yra viena galingiausių šiandien žinomų sprogstamųjų medžiagų. Rašalo kasetėse buvo keli šimtai gramų PETN, nors vos šešių gramų pakaktų skylei lėktuvo korpuse pramušti.

Sukelti sprogimą turėjo labai jautri sužadinamoji sprogstamoji medžiaga švino azidas, supilta į švirkštus.

Tiek PETN, tiek švirkštai buvo naudojami per nepavykusį praėjusių Kalėdų išpuolį, kai sprogstamąjį užtaisą apatiniuose paslėpęs nigerietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas ketino susprogdinti į Detroitą skrendantį lėktuvą.

Sprogmenų genijus

Tokioms įmantrioms bomboms pagaminti reikia daug žinių ir patirties. Tiek to, tiek ano užtektinai turi iš Saudo Arabijos kilęs 28 metų Ibrahimas Hassanas Al Asiri. Vakarų specialiosios tarnybos įtaria, kad būtent jis pagamino sprogstamuosius užtaisus, kurie buvo iš Jemeno išsiųsti paslėpti nigeriečio apatiniuose.

Jo vardas ne kartą buvo minimas tiriant nepavykusius išpuolius Vakarų valstybėse, bet apie šį asmenį žinoma labai nedaug. Jis gimė ir užaugo karininko šeimoje, 2007 m. paliko Saudo Arabiją, nuvyko į Jemeną ir prisišliejo prie šioje šalyje veikiančio "Al Qaedos" sparno.

Gabus ir šaltakraujiškas sprogmenų konstruktorius pagamino bombą ir savo jaunesniajam broliui Abdullah, kuris 2009 m. bandė susisprogdindamas nužudyti Saudo Arabijos princą Mohammedą bin Nayefą.

Abdullah susisiekė su princu, atsakingu už antiteroristinę veiklą savo šalyje, ir pasakė, kad nori pasiduoti. Princas patikėjo gerais teroristo ketinimais, privačiu lėktuvu atskraidino jį į savo rūmus Saudo Arabijoje ir demonstruodamas pasitikėjimą liepė apsaugos darbuotojams jo netikrinti. Kai Abdullah atsidūrė šalia princo, atsiųsta SMS žinutė detonavo jo kūne paslėptus sprogmenis. Savižudžio kūnas plyšo pusiau, o princas atsipirko sužeidimais.

Šachidai – vaikai ir šunys

Atrodo, teroristų išmonei nėra ribų. Vakarų valstybių žvalgybos tarnybos įspėjo apie dar vieną sprogdintojų sugalvotą metodą – paversti šunis gyvomis bombomis.

Ši žvalgybinė informacija ilgą laiką buvo slepiama, nors pirmieji tokie atvejai užfiksuoti dar prieš dvejus metu Irake. Tuomet JAV pajėgos Bagdado oro uosto krovinių zonoje rado du nugaišusius šunis. Specialistai atliko jų skrodimą ir viduje rado sprogmenų, sujungtų su detonatoriumi.

Šunys rasti specialiuose gyvūnams gabentis skirtuose narvuose, kurie turėjo būti pakrauti į lėktuvą. Bombos turėjo sprogti orlaiviui skrendant, bet teroristai blogai užsiuvo gyvūnus, ir šie nugaišo dar nepakilę. Tik taip ir pavyko išvengti katastrofos.

"Šis atvejis rodo, kaip aktyviai ir ryžtingai "Al Qaedos" aktyvistai stengiasi įveikti antiteroristinę kontrolę, – sakė Prancūzijos kriminalistas Christophe'as Naudinas. – Tobulėjančios technologijos verčia ruoštis blogiausiam."

Pasak eksperto, Vakarų specialiosios tarnybos jau ruošiasi kovoti su labai jaunais mirtininkais – vaikais, kurie patenka į pamokslininkų fanatikų rankas.

"Didžiausiu fanatizmu gali pasižymėti vaikai iki dešimties metų, nes vėliau jie pradeda mąstyti savarankiškiau ir paskutinę akimirką gali atsisakyti aukotis", – aiškino Ch.Naudinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų