Pereiti į pagrindinį turinį

Branduolinis vakarėlis Pietų Korėjoje

2012-03-27 23:59
Branduolinis vakarėlis Pietų Korėjoje
Branduolinis vakarėlis Pietų Korėjoje / AFP nuotr.

Nusiginklavimas ir saugumas – tokia pagrindinė Seule, Pietų Korėjoje, vykusio pasaulio lyderių susitikimo tema. Dvi dienas pasaulio lyderiai svarstė, kaip išvengti atomo keliamo pavojaus.

Laikas senka

Vos prasidėjus konferencijai JAV prezidentas Barackas Obama perspėjo: branduolinis terorizmas tebėra viena didžiausių grėsmių pasaulyje.

"Neturime iliuzijų. Žinome, kad tebėra branduolinių medžiagų, kurių pakaktų daugeliui ginklų ir kurios laikomos be deramos apsaugos, – nurodė jis. – Žinome, kad teroristai ir nusikalstamos gaujos tebesiekia perimti jas į savo rankas, taip pat radioaktyviąsias medžiagas "nešvariajai bombai"... Branduolinio terorizmo pavojus tebėra viena didžiausių grėsmių pasaulio saugumui."

Labiausiai kliuvo Iranui ir Šiaurės Korėjai. B.Obama dar sykį perspėjo, kad Teheranui lieka vis mažiau laiko priešpriešai su pasauliu nutraukti dėl savo branduolinės programos.

"Laiko tam išspręsti diplomatiniu būdu yra, tačiau mažai, – sakė B.Obama. – Iranas privalo veikti rimtai ir jausti neatidėliotinumą, kurio reikalauja šis momentas. Iranas privalo vykdyti savo įsipareigojimus."

Tačiau Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, dalyvaudamas Tadžikijoje vykstančioje konferencijoje dėl Afganistano ekonomikos, atrėžė, kad "JAV nebegali diktuoti politikos visam pasauliui".

"NATO ir Jungtinės Valstijos turėtų pakeisti savo politiką, nes praėjo laikai, kai jie galėdavo diktuoti savo sąlygas pasauliui", – pabrėžė M.Ahmadinejadas.

Gali bendradarbiauti

Į Šiaurės Korėjos vadovus JAV vadovas kreipėsi šilčiau. Jis pabrėžė, kad Vašingtonas neturi "jokių priešiškų ketinimų" ir yra pasiruošęs pamažu gerinti santykius.

"Turėjo tapti aišku, kad jūsų provokacijos ir branduolinių ginklų siekis neužtikrino saugumo, kurio siekiate, – tai jį susilpnino, – Hankuko universitete sakė B.Obama. – Užuot įgiję orumo, kurio trokštate, tapote labiau izoliuoti. Užuot įgiję pasaulio pagarbą, sulaukėte griežtų sankcijų."

Vis dėlto B.Obama sukritikavo Pchenjano planus ateinantį mėnesį paleisti didelio nuotolio raketą.

Šie planai sukėlė audringą Pietų Korėjos reakciją. Ji net pagrasino numušti raketą, jeigu ši nukryps į Pietų Korėjos teritoriją. Japonija taip pat nurodė galinti pasielgti analogiškai, jeigu raketa pasuktų į jos teritoriją.

Šiaurės Korėja paskelbė planuojanti balandžio 12–16 d. paleisti raketą, kuri į orbitą iškels palydovą, minint šalies įkūrėjo prezidento Kim Il-sungo gimimo 100-ąsias metines.

Branduolinį ginklą turintis Pchenjanas tvirtina turintis teisę leisti taikius palydovus, tačiau tarptautinė bendruomenė mano, kad tai bus didelio nuotolio raketos bandymas.

Kinijos prezidentas Hu Jintao pabrėžė, kad Pekino prioritetas Korėjos pusiasalyje – stabilumas, tačiau Kinijos vadovas nesiėmė žarstytis kaltinimais.

"Šiuo metu padėtis labai sudėtinga ir opi. Nesitikime pamatyti pablogėjimo šį sunkiai iškovotą įtampos mažinimo pusiasalyje momentą", – Hu Jintao žodžius citavo Kinijos naujienų agentūros. Jis taip pat paragino visas suinteresuotas šalis išlaikyti ramybę ir santūrumą.

Tačiau už abejingą laikyseną Kinijos atstovai sulaukė B.Obamos kritikos. JAV prezidentas susitikimo išvakarėse pareiškė, kad Pekinas "žvelgia pro pirštus" į Šiaurės Korėjo provokacijas, ir pagrasino Pchenjanui griežtesnėmis sankcijomis.

Pokalbis dėl Sirijos

Seule aptarti ne tik su branduoliniu saugumu susiję klausimai. B.Obama su Kinijos ir Rusijos lyderiais aptarė ir Sirijos problemą.

Tiek Pekinas, tiek Maskva anksčiau Jungtinėse Tautose blokavo rezoliuciją prieš Siriją, tačiau palaikė taikos pasiuntinio Kofi Annano taikos planą.

Su Dmitrijumi Medvedevu per susitikimą B.Obama sutarė, kad abiejų šalių tikslas – palaikyti diplomatines pastangas nutraukti kraujo liejimą Sirijoje.

Beje, šis B.Obamos pokalbis su D.Medvedevu buvo paskutinės jųdviejų tiesioginės derybos prieš sugrįžtant į Kremlių Vladimirui Putinui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų