Pereiti į pagrindinį turinį

Bręsta naujas dujų konfliktas

2008-11-22 09:00
Bręsta naujas dujų konfliktas
Bręsta naujas dujų konfliktas / "Reuters" nuotr. Sąmokslas: "Gazprom" gali padėti prorusiškoms jėgoms perimti valdžią Ukrainoje.

Rusijai pradėjus spausti Ukrainą dėl skolos už dujas, ekspertai būgštauja, kad Kijevui artėjančią žiemą vėl teks šalti. Prezidentas Viktoras Juščenka dėl skolų apkaltino premjerę Juliją Tymošenko ir liepė jai per penkias dienas parengti ataskaitą apie Ukrainos ir Rusijos santykius dujų tiekimo sferoje.

"Už tai, kad Ukraina skolinga Rusijai 2,5 mlrd. JAV dolerių, visą atsakomybę turi prisiimti vyriausybė", – vakar per Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį kalbėjo V.Juščenka. Jis sakė, kad dujų kainas nustato ne prezidentas, todėl tik nuo vyriausybės gebėjimų derėtis priklausys, ar rusiškų dujų kaina nebus politizuojama.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį pareikalavo, kad Ukraina grąžintų Rusijos energetikos koncernui "Gazprom" 2,5 mlrd. JAV dolerių skolą, arba Kijevas būsiąs priverstas susimokėti.

Rusijos dujų milžinės vadovas Aleksejus Mileris tą pačią dieną pranešė, kad 2009-aisiais Ukrainai dujos gali būti tiekiamos rinkos kaina – daugiau kaip po 400 JAV dolerių už 1 tūkst. kub. m. 2008-aisiais dujas buvo susitarta tiekti po 179,5 JAV dolerių už 1 tūkst. kub. m.

Ukraina šiuo metu turi daug ekonominių sunkumų. Šalis dar negavo išsiderėtos Tarptautinio valiutos fondo paskolos, todėl ekspertai baiminasi, kad artėjančią žiemą Ukraina vėl gali likti be rusiškų dujų.

Be to, pasak apžvalgininkų, Kremlius gali išnaudoti savo energetinius svertus per pirmalaikius Ukrainos parlamento rinkimus ir padėti prorusiškoms jėgoms grįžti į valdžią. Balsavimas vyks kitų metų pradžioje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų