Pereiti į pagrindinį turinį

Britų kandidatas į ES Komisiją J. Hillas turės dalyvauti pakartotiniame svarstyme

2014-10-02 08:47
AFP-„Reuters“-BNS inf.
Reuters nuotr.

Prieštaringai vertinamas Didžiosios Britanijos kandidatas vadovauti Europos Sąjungos (ES) finansų tarnyboms trečiadienį suklupo prie pirmosios kliūties per susitikimą su europarlamentarais Briuselyje, o Ispanijos kandidato į būsimąją Europos Komisiją perspektyvos taip pat atrodo miglotos.

Buvo nuspręsta, kad britas Jonathanas Hillas (Džonatanas Hilas) turės dalyvauti antrame svarstyme ateinančią savaitę, po to, kai per pirmąjį klausymą Europos Parlamente jis atrodė mėginantis sužavėti įstatymų leidėjus pokštais apie karalienę, bet šykštintis detalių apie savo planus dėl darbo siūlomame poste.

J.Hillas, priklausantis Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) Konservatorių partijai, tapo pirmuoju būsimos Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) Europos Komisijos potencialiu nariu, kuriam bus rengiamas papildomas svarstymas nuo klausymų Europos Parlamente pradžios pirmadienį.

Ispanijos siūlomo energetikos ir klimato komisaro Miguelio Ariaso Canete (Migelio Ariaso Kanetės) kandidatūra taip pat kelia abejonių po to, kai jis buvo apipiltas klausimais apie numanomus jo interesų konfliktus ir seksizmą.

Europos Parlamentas gali prašyti J.-C.Junckerio pakeisti savo planuojamos komandos sudėtį. Tokius prašymus Europos Parlamentas yra pateikęs ir anksčiau – 2004 ir 2009 metais.

Parlamentas visos Europos Komisijos sudėtį tvirtins per balsavimą spalio 22 dieną.

Atsakymams „trūko turinio“

J.Hillas skeptiškai nusiteikusį Europos Parlamentą stengėsi raminti pasakojimu, kad dirbs Europai, o ne Londonui, ir neigdamas kaltinimus, kad kaip buvęs lobistas bus britų finansinių tarnybų industrijos marionetė.

„Noriu, kad Britanija būtų sėkmės lydimos Europos Sąjungos dalis, – sakė J.Hillas, buvęs britų Lordų Rūmų lyderis. – Noriu dirbti dėl bendrų Europos interesų“.

J.Hillo paskyrimas rugsėjo mėnesį daugelio buvo laikomas J.-C.Junckerio alyvmedžio šakele vis labiau eurofobiškam D.Cameronui, kuris yra pažadėjęs 2017 metais surengti referendumą dėl Britanijos narystės ES.

Tačiau J.Hillas tvirtino, kad pritaria griežtam reguliavimui, ir sakė, kad „čia nėra Londono Sičio atstovas“.

Švelnaus balso, gerų manierų J.Hillas europarlamentarams juokavo apie savo prastą užsienio kalbų mokėjimą ir sukėlė juoką bei plojimus, kai atsikirto klausėjui iš JK (Jungtinės Karalystės) nepriklausomybės partijos (UKIP), kuri siekia Britanijos išstojimo iš ES, apie lojalumą karalienei Elizabeth II (Elzbietai II).

J.Hillas pasakė, jog nemano, kad britų monarchė matytų kokį nors prieštaravimą tarp jo ištikimybės priesaikos jai ir jo kaip Europos Komisijos nario priesaikos.

Europos žaliųjų partijos lyderis, belgas Philippe'as Lambertsas (Filipas Lambertsas), prieš svarstymą sakė, kad J.Hillas yra blogiausiai paskirtas iš „Junckerio juokdarių šutvės“, bet po sesijos pripažino, kad šio brito paskyrimas tikriausiai bus patvirtintas.

J.Hillas bandė slopinti kritiką dėl jo pilietybės ir ankstesnės patirties vaizduodamas save kaip konsensuso ieškotoją ir jungtį tarp šalių euro zonoje ir už jos ribų.

„Visi sutariame, kad negali būti grįžimo į ikikrizinius laikus, – sakė jis europarlamentarams. – Jokio grįžimo prie laukinio rizikavimo su jo baisiu poveikiu tokios daugybės mūsų piliečių darbo vietoms ir pragyvenimo standartams. Jokio grįžimo prie (to, kad) mūsų bankus reiktų gelbėti mokesčių mokėtojų sąskaita“.

Tačiau jis taip pat sakė, jog didžioji dalis Europos pokrizinio finansinio reguliavimo priemonių jau įdiegta ir jo užduotis yra daugiausia sukalibruoti jas ir nustatyti balansą, kad per didelis reguliavimas neatimtų iš ES ekonomikos „investicinio kraujo“.

Atkartodamas didelį J.-C.Junckerio tikslą atgauti rinkėjų, kurie gegužę į Europos Parlamentą išrinko daug euroskeptikų, pasitikėjimą, J.Hillas sakė norintis skatinti investicijas ir lengvinti kliūtis, siekiant naudos paprastiems vartotojams.

Jis pasimetė paklaustas, ką mano apie euroobligacijas bei sparčiąją prekybą, ir kaip mažintų riziką iš „pernelyg didelių, kad žlugtų“ finansinių gigančių. Tai paskatino vokiečių liberalą Michaelį Theurerį (Michaelį Toirerį) pasakyti: „Jūs pademonstravote įspūdingą retorinį talentą, bet, (taip pat), fundamentalų turinio trūkumą“.

Šaltinis Europoje vėliau AFP sakė, kad J.Hillui kitą pirmadienį arba antradienį bus suteiktas „antras šansas“ paaiškinti savo politikos svarbiais finansiniais klausimais detales.

„Hillas patvirtinimo šiandien negauna. Jis bus pakviestas į naują viešą apsikeitimą nuomonėmis“ su ekonomikos reikalų komitetu, „Twitter“ parašė žaliųjų europarlamentaras Svenas Giegoldas (Svenas Gigoldas).

„Jokio interesų konflikto“

Ispanijos atstovas M.A.Canete taip pat susidūrė su sunkumais.

Per klausymus jam teko kelis kartus neigti kaltinimus dėl interesų konflikto, kuriuos išprovokavo paaiškėję faktai, kad jis netrukus po paskyrimo kandidatu į eurokomisaro, atsakingo už energetiką, postą rugsėjį pardavė jam priklausiusias dviejų naftos įmonių akcijas, o jo sūnus pasitraukė iš vienos iš kompanijų valdybos.

„Tą pačią dieną, kai buvau paskirtas komisaru, nurodžiau parduoti akcijas. Nuo pat pradžių sakiau, kad nėra jokio interesų konflikto“, - sakė M.A.Canete, kurio pareigos itin svarbios, turint galvoje didžiulę įtampą ES santykiuose su svarbia dujų tiekėja Rusija.

M.A.Canete kelis kartus išsisuko nuo klausimų apie jo svainio sąsajas su energetikos įmonėmis.

Barzdotas ispanas taip pat atsiprašė dėl tariamo seksizmo, kuriuo buvo apkaltintas po to, kai šįmet Europarlamento rinkimų kampanijos metu po debatų išsakė seksistinius komentarus savo oponentės adresu. Tuomet M.A.Canete pareiškė, kad jam sunku diskutuoti su moterimi, nes vyras, pasinaudojęs savo „intelektiniu pranašumu“, gali atrodyti kaip šovinistas.

„Tai išties buvo nevykusi pastaba, ir dar kartą jūsų atsiprašau“, - sakė jis.

Daugiau nei 300 tūkst. žmonių, tarp jų 76 europarlamentarai, pasirašė peticiją, kurioje reikalaujama neskirti konservatoriaus M.A.Canete ES komisaru. Be to, žalieji ir kairiųjų radikalų atstovai prie parlamento pastato surengė protesto akciją „Stop Canete“.

Trečiadienį griežtos kritikos bangą teko atlaikyti ir Vengrijos atstovui Tiborui Navracsicsiui (Tiborui Navračičiui).

Buvusio teisingumo ministro buvo priekabiai klausinėjama apie jo vaidmenį Budapešto vyriausybėje, kuri ne kartą buvo surėmusi ietis su ES dėl savo politikos mažumų atžvilgiu ir įstatymų, kurie, pasak Briuselio, suvaržė žiniasklaidą ir žodžio laisvę.

Paklaustas sarkastiškai nepriklausomo Vokietijos įstatymų leidėjo, ar jis leistų nacių lyderio Adolfo Hitlerio knygą „Mano kova“ (Mein Kampf) naudoti kaip vadovėlį mokykloje, vengrų kandidatas sukėlė plojimus pareiškęs pritarimą šalies žydų bendruomenei.

Jo paskyrimas kultūros, švietimo, jaunimo ir pilietybės reikalų eurokomisaru yra ypač nemalonus kritikams, turint galvoje gilų Vengrijos premjero Viktoro Orbano euroskepticizmą. V.Orbanas ir D.Cameronas buvo vieninteliai valstybių lyderiai, prieštaravę J.-C.Junckerio kandidatūrai į Europos Komisijos vadovus.

Tačiau T.Navracsicsius pasistengė pabrėžti savo probriuselišką nusistatymą, teigdamas: „Didžiuojuosi, kad esu europietis, ir didžiuosiuosi tuo ateityje“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų