Britų parlamentas mėgins apeiti kai kuriuos „Brexit“ susitarimo punktus

Jungtinės Karalystės (JK) parlamentarai antradienį balsuos dėl įstatymo projekto, kuris apeis dalį susitarimo dėl išstojimo iš ES punktų, nepaisant aršaus prieštaravimo iš Briuselio, Belfasto ir Dublino.

Manoma, kad įstatymo projektas bus priimtas, nes premjeras Borisas Johnsonas pasiekė kompromisą su anksčiau jam nepritarusiais konservatorių partijos parlamentarais. Jis pateikė projekto pataisą, pagal kurią kiekvieną išstojimo susitarimo pakeitimą turės tvirtinti parlamentas.

B. Johnsonas nori sukurti teisinį „saugumo tinklą“, kuris suteiks jam galių apeiti kai kuriuos „Brexito“ susitarimo punktus, numatančius po „Brexito“ skirtingas muitinės taisykles Šiaurės Airijoje ir likusioje JK dalyje.

Šiais „Brexito“ susitarimo punktais numatoma užkirsti kelią pasienio patikrai ties Šiaurės Airijos ir ES valstybės narės Airijos siena.

Įstatymo projekto kritikai, įskaitant penkis buvusius JK premjerus ir keletą aukšto rango konservatorių politikų, perspėjo B. Johnsoną, kad dalies „Brexito“ susitarimo apėjimas galimai pažeistų tarptautinę teisę ir sumažintų ES ir kitų partnerių pasitikėjimą Jungtine Karalyste.

Pirmadienį buvusi premjerė Theresa May teigė, kad bandomas priimti įstatymo projektas „kelia pavojų JT vientisumui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių