Britų parlamente – rusų šnipė

Naujas šnipinėjimo skandalas. Didžiosios Britanijos parlamente aptikta užsikonspiravusi Rusijos žvalgybos tarnybos agentė.

Dar viena gražuolė

Britų laikraštis "The Sunday Times" vakar pranešė sencacingą žinią: viena britų parlamente dirbanti rusė bus deportuota – saugumo tarnybos areštavo ją dėl įtarimų šnipinėjus.

Didžiosios Britanijos vidaus žvalgybos tarnyba MI5 nusprendė, kad patraukli 25 metų Katia Zatuliveter, padedanti Bendruomenių Rūmų Gynybos komiteto nariui, liberalui demokratui Mike'ui Hancockui, slapta dirba Rusijos žvalgybos tarnybai kaip užsikonspiravusi agentė.

Manoma, kad tai pirmas po Šaltojo karo atvejis, kai areštuojamas parlamente dirbantis ir šnipinėjimu Rusijai kaltinamas žmogus.

Gina savo pavaldinę

"The Sunday Times" rašo, jog, MI5 nuomone, K.Zatuliveter specialiai buvo nusitaikiusi į 64 metų M.Hancocką, kuris yra parlamentinės ryšių su Rusija grupės vicepirmininkas ir Gynybos komiteto narys.

Pats M.Hancockas atmetė įtarimus, kad jo padėjėja yra šnipė.

"Ji nėra rusų šnipė. Apie šnipinėjimą nieko nežinau, bet išleistas įsakymas ją deportuoti. Ši jį apskundžia, nes mano, – visiškai teisingai, – kad nepadarė nieko bloga", – sakė jis.

M.Hancockas nusisamdė K.Zatuliveter susipažinęs su ja Strasbūre, kur dažnai vyksta darbo reikalais kaip Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos narys.

p>"Ką ji galėjo šnipinėti? Ji nedarė nieko tokio, kas būtų susiję su jautria informacija. Man pačiam neteko nieko matyti tokio slapto, ko nebūtų galima gauti iš kitų šaltinių", – teigė M.Hancockas, bet patvirtino, kad jis domėjosi atominių povandeninių laivų buvimo vieta ir gynybos tema klausinėjo daugiau nei kas nors kitas.

Netrukus deportuos

Vidaus reikalų ministerijos atstovas sakė: "Mes paprastai nekomentuojame atskirų atvejų."

K.Zatuliveter, kuri prieš pradedant dirbti buvo saugumo tarnybų patikrinta, policija ir imigracijos pareigūnai praėjusią savaitę areštavo. Ji laikoma atitinkamoje įstaigoje ir laukia deportacijos į Rusiją.

Sprendimas ją deportuoti buvo priimtas po to, kai rugpjūtį ji buvo sustabdyta Londono Gatviko oro uoste, vėl atskridusi į Didžiąją Britaniją. Kaip teigiama pranešime, prieš ją paleisdami saugumo pareigūnai detaliai išklausinėjo apie jos darbą M.Hancockui.

Vienas šaltinis "The Sunday Times" sakė: "Jos buvimas čia nelaikomas palankiu nacionaliniam saugumui. Būta nepasitenkinimo dėl to, prie ko ji galėjo prieiti. Ketinama parodyti jai duris."

Ji taip pat esą turėjo užmezgusi romaną su asmeniu, kuris dirba NATO.

K.Zatuliveter deportacija gali padidinti įtampą Didžiosios Britanijos ir Rusijos diplomatinių santykių srityje, kurioje dar tik prasideda atšilimas po įtempto periodo dėl buvusio rusų šnipo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo Londone 2006 m..

Griežtins sąlygas

Vyriausybės narys Iainas Duncanas Smithas teigė, kad ši naujiena kelia didelį nerimą.

"Gal tai ir atrodytų kaip pokštas, jei nebūtų tiesa. Rusija infiltravo savo šnipus įvairiausiose vietose ir reikia tai vertinti rimtai", – kalbėjo jis.

Opozicijos šešėlinio kabineto užsienio reikalų ministrė Yvette Cooper kalbėjo, kad gali būti sugriežtintos įdarbinimo parlamente sąlygos.

Tėvas – įtakingas verslininkas

Savaitraštis "Mail on Sunday" išsiaiškino, kad K.Zatuliveter tėvas Andrejus Kaukaze turi klestintį verslą, kuris apima ir prekyba dujomis. Jis taip pat gali pasigirti įtakingais ryšiais.

"Jis yra įtakingas ir turi artimų ryšių su valdžia. Ypač provincijoje, tik žmonės, kurie turi labai gerų kontaktų, galėjo užsidirbti tiek daug griūvant Sovietų Sąjungai", – teigė "Mail on Sunday" šaltinis.

Kitas laikraščio informatorius tvirtino, kad A.Zatuliveter tarnavo SSRS armijoje ir šnipinėjo KGB. Kai žurnalistai praėjusią savaitę bandė pasikalbėti su juo, šis juos išvijo ir prigrasino nužudyti.

K.Zatuliveter sesuo Polina mokėsi Anglijoje ir ištekėjo už britų verslininko Andrew Cowburno.


Agentų tinklas JAV

Šių metų liepos 10 d. iš JAV buvo deportuota Rusijos "miegančių šnipų" grupė, kuri ilgus metus buvo plataus žvalgybos tinklo dalis ir bandė įsitrinti į politikos ir verslo elitą. Viena iš deportuotojų – Anna Chapman. Ji buvo ištekėjusi už brito ir Londone gyveno kelerius metus."

"Buvote pasiųsti į ilgalaikę komandiruotę JAV, – sakoma Federalinių tyrimų biuro iššifruotoje žinutėje, kuri esą buvo pasiųsta dviem agentams iš Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) būstinės Maskvoje 2009 m. – Jūsų išsilavinimas, bankų sąskaitos, automobilis, namas ir kita skirti vieninteliam tikslui: pagrindinei misijai įvykdyti, tai yra užmegzti ir plėtoti ryšius JAV politiką formuojančiuose sluoksniuose ir siųsti duomenis į centrą (Maskvoje – red. past.)."

Pasitelkę moderniąsias technologijas, šnipai keisdavosi informacija ir perduodavo ją Rusijos pareigūnams per uždarus belaidžius tinklus.

Šių metų kovą A.Chapman išsitraukė nešiojamąjį kompiuterį viename Manhatano knygynų. Tuo pat metu gatvėje buvo pastebėtas Rusijos vyriausybės pareigūnas, rankoje laikantis lagaminėlį. Pasisukiojęs prie parduotuvės maždaug 20 minučių, jis pasišalino. Juodu sekantys JAV pareigūnai tuo metu užfiksavo kompiuteriais užmegztą ryšį. Kitas įtariamasis Michailas Semenka sėdėdamas restorane iš savo nešiojamojo kompiuterio siuntė informaciją Rusijos pareigūnui, kuris sėdėjo lauke stovinčiame automobilyje.

2010 m. birželio 26 d. M.Semenkai paskambino kitas agentas ir paklausė: "Ar mes nebuvome susitikę Pekine 2004-aisiais?" M.Semenka atsakė: "Taip, tikriausiai, bet aš manau, kad tai buvo Harbine." Šios frazės buvo slaptažodžiai. Vyrai susitarė susitikti Vašingtone prie vienos gatvės kampo, ir M.Semenkai buvo perduotas suvyniotas laikraštis, kuriame buvo 5 tūkst. dolerių. Šnipui buvo liepta kitą dieną palikti šį laikraštį Arlingtono parke.

Rusijos agentai naudojo tiek senus šnipų triukus, tokius kaip apsikeitimas vienodais lagaminais, tiek naujausias technologijas, pavyzdžiui, stenografijos metodą – informaciją slėpė nuotraukose, kurios buvo skelbiamos viešuose tinklalapiuose.

Akivaizdu, kad kai kurie įtariamųjų yra Rusijos piliečiai. Jų pastangos infiltruotis atrodo stulbinamos: šie asmenys naudojosi suklastotomis tapatybėmis ir vaizdavo esantys eiliniai amerikiečiai, siekdami nepastebimai įsilieti į visuomenę.

Du iš jų apsimetinėjo sutuoktiniais Richardu Murphy ir Cynthia Murphy iš Filadelfijos. Kita pora vaizdavo Jonkerso mieste gyvenančius Peru piliečius Juaną Lazaro ir Vicky Pelaez. Pastaroji pora ilgiau nei 20 metų gyveno Jonkerso miestelio Kliftono alėjos 17-ame name ir nė karto nebuvo sukėlę kaimynams jokių įtarimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių