Brolis didžiuojasi žudiku

Prancūzijoje septynis žmones nužudžiusio ginkluoto užpuoliko vyresnis brolis pareiškė, kad didžiuojasi jaunėlio Mohamedo Merah veiksmais.

Ruošiami kaltinimai

Žudiko brolis ir jo sugyventinė savaitgalį buvo nuskraidinti iš Tulūzos į Paryžių, kur juos apklausė policijos kovos su terorizmu pareigūnai. 29 metų Abdelkaderas Merah sakė nežinojęs apie jaunesniojo brolio kėslus, bet prisipažino dalyvavęs motorolerio, kuris buvo panaudotas per šiuos išpuolius, vagystėje. Vyras taip pat pareiškė, kad didžiuojasi brolio veiksmais.

p>Vakar A.Merah stojo prieš teisėją ir liks už grotų, kol prokurorai atliks tyrimą dėl nusikalstamo susitarimo planuojant teroro aktą, bendrininkavimo žmogžudystėse ir apiplėšimo. A.Merah sugyventinė po apklausos paleista.

Policija ir prokurorai sakė, jog žudiko brolis yra radikalių pažiūrų islamistas ir kad jo automobilyje galbūt rasta sprogmenų pėdsakų. Vyras anksčiau jau turėjo reikalų su policija. Prieš keletą metų jis buvo apklaustas byloje dėl grupuotės, kuri siuntė jaunuolius iš Tulūzos regiono į Iraką.

Ieško pajamų šaltinio

A.Merah ir jo mergina buvo suimti, kai jo brolis buvo nukautas, kai mėgino ginklu prasiskinti kelią iš 32 valandas trukusios policijos apsiausties.

23 metų M.Merah nužudė tris žydų vaikus, mokytoją rabiną ir tris Prancūzijos karius per tris atskiras atakas kovo 11–19 d. ir taip sukrėtė šalį, besiruošiančią prezidento rinkimams.

M.Merah žudė vienas, tačiau įtariama, kad jis turėjo bendrininkų, kurie užtikrino bent logistinę pagalbą. Tyrėjai sakė, kad šis jaunuolis akivaizdžiai gyveno ne pagal savo menkas pajamas. Jis buvo prisipirkęs ginklų už maždaug 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų).

Motina kaltina save

Žmogžudystes tiriantys pareigūnai taip pat apklausė M.Merah motiną Zoulhiką Aziri. Jos advokatas Jeanas Yvesas Gougnaudas teigė, kad moteris jaučia kaltę ir sąžinės graužatį.

"Ji visiškai palūžusi. Ji negali suprasti, kodėl sūnus tai padarė, ir iš dalies kaltina save", – teigė advokatas.

Po apklausos Z.Aziri buvo paleista.

Kritikos lavina

Prancūzijos teisėsaugai tenka atremti kritikos laviną. Daugelis stebisi ir piktinasi, kodėl policija nesustabdė žudiko, kuris anksčiau ne kartą buvo pakliuvęs jos akiratin. Ekspertai taip pat kritikuoja specialiosios paskirties būrio veiksmus ir teigia, kad žudiką buvo galima suimti gyvą.

"Kaip galėjo taip nutikti, kad geriausias policijos dalinys nesugebėjo sučiupti žmogaus, kuris buvo visiškai vienas? Jeigu jie būtų paleidę į butą ašarinių dujų, jis ir penkių minučių nebūtų ištvėręs", – sakė Christianas Prouteau, praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje vadovavęs Prancūzijos žandarmerijos elitiniam antiteroristiniam būriui.


Santuoka po mirties

Nėščia mergina ištekės už kareivio, kurį nužudė Mohamedas Merah.

Leidimą santuokai po mirties suteikė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, vadovaudamasis įstatymu, kuris tokias santuokas leidžia ypatingais atvejais. Jos sudaromos siekiant įteisinti nėščiosios vaiką.

Prancūzijos armijos desantininkas Abelis Chennoufas buvo nužudytas Montobane kovo 15 d. Jo nėščia mergina, 21 metų Caroline Monet, tikisi surengti sutuoktuvių ceremoniją artimiausiomis savaitėmis. Tai žiniasklaidai pranešė jos advokatas Gilbertas Collardas.

"Jau du kartus rengiau tokias sutuoktuves policininkų draugėms. Tai labai jaudinanti ceremonija, kur tuščia kėdė simbolizuoja mirusį sutuoktinį", – sakė advokatas.

Per pastaruosius 50 metų Prancūzijoje registruota šimtai santuokų po mirties. Įstatymai reikalauja, kad pora būtų planavusi vestuves. Taip pat reikalingas mirusiojo šeimos sutikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių