Bulgarija rusišką branduolinį kurą savo jėgainei pradėjo keisti vakarietišku

Vienintelės Bulgarijoje atominės elektrinės viename iš reaktorių pradėtas naudoti JAV koncerno „Westinghouse“ pagamintas branduolinis kuras – tai naujausios Sofijos pastangos sumažinti priklausomybę nuo rusiškos energijos.

Valstybinė Kozlodujaus elektrinė prie Dunojaus upės patenkina daugiau kaip trečdalį šalies elektros poreikio ir iki šiol naudojo rusišką kurą dviem veikiantiems sovietų gamybos 1000 megavatų galios reaktoriams.

Seniausias iš jų, pradėjęs veikti 1987-aisiais, pirmadienį buvo prijungtas prie šalies elektros tinklo, pakrovus 43 „Westinghouse“ pagamintas kuro rinkles, teigiama elektrinės pranešime.

Po Maskvos invazijos į Ukrainą 2022-ųjų vasarį Kozlodujaus AE pasirašė branduolinio kuro tiekimo sutartis su „Westinghouse“ ir Prancūzijos energetikos milžinės EDF antrine įmone „Framatome“, kad pakeistų Rusijos kurą.

Antrasis reaktorius naudos „Framatome“ gamybos kurą, o laipsniškas perėjimas prie naujo tipo kuro užtruks ketverius metus.

Be to, iki 2030-ųjų Kozlodujaus vietovėje ketinama pastatyti du amerikietiškus branduolinius reaktorius, priduriama pranešime.

Prieš karą ES ir NATO narė Bulgarija buvo beveik visiškai priklausoma nuo Rusijos energijos tiekimo, tačiau nuo to laiko diversifikavo šaltinius.

Čekija, Slovakija ir Vengrija taip pat yra pasirašiusios branduolinio kuro tiekimo sutartis su „Westinghouse“ ir „Framatome“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių