Bulgarijoje nutekėjus mokesčių mokėtojų duomenims sulaikytas IT specialistas

  • Teksto dydis:

Bulgarijoje 20-metis kovos su kibernetiniais nusikaltimais specialistas buvo suimtas dėl įsibrovimo į mokesčių mokėtojų duomenų bazę ir didžiulio informacijos kiekio nutekinimo, nors institucijos iš pradžių įtarė, kad tai įvyko per galimai su Rusija  susijusią kibernetinę ataką, trečiadienį pranešė vienas pareigūnas.

„Įsilaužimas buvo įvykdytas Bulgarijoje, Sofijoje, (galimai) vieno 20-mečio“, – televizijai „bTV“ sakė kovos su kibernetiniais nusikaltimais departamento vadovas Javoras Kolevas.

Jaunuolis, atsakingas už svarbių IT sistemų pažeidžiamumo kibernetinėms atakoms tikrinimą, antradienį buvo areštuotas savo darbo vietoje.

Taip pat buvo atliktos kratos jo darbe ir namuose, sakė J. Kolevas ir pridūrė, kad tyrimai tebevyksta. Be kita ko, aiškinamasi, ar įtariamasis turėjo kokių nors bendrininkų.

Pirmadienį nežinomi kompiuteriniai įsilaužėliai Bulgarijos žiniasklaidos priemonėms išsiuntė nuorodas į tūkstančius failų su konfidencialia mokesčių mokėtojų informacija. Ją nutekinę asmenys teigė paėmę šią medžiagą iš Finansų ministerijos serverio.

Šis elektroninis laiškas buvo išsiųstas naudojantis adresą, užregistruotą Rusijos interneto tiekėjos „Yandex“ sistemoje, todėl buvo įtarta, kad kibernetinė ataka yra susijusi su šia šalimi.

Vidaus reikalų ministras Mladenas Marinovas ją siejo su neseniai Bulgarijos priimtu sprendimu įsigyti iš JAV aštuonis naikintuvus F-16, turinčių pakeisti pasenusius sovietinės gamybos lėktuvus MiG-29.

Tačiau J. Kolevas trečiadienį sakė, kad ryšio tarp minėto elektroninio laiško ir kibernetinės atakos nenustatyta ir kad galima tikėtis, jog bus paskelbta kitų žinučių, kuriomis prisiimama atsakomybė.

Kaip nurodė vietos žiniasklaida, nutekinti dokumentai buvo pavogti iš vyriausybės duomenų bazės. Juose esama duomenų apie daugiau kaip milijoną fizinių ir juridinių subjektų, įskaitant jų asmeninius identifikacijos numeriu ir pajamų sumas.

Įsilaužėliai tvirtino turintys dar 10 gigabaitų panašių duomenų. Anot jų, šioje medžiagoje esama informacijos maždaug apie 5 mln. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kas saugumu rūpinas, tie ir pagauna... tik pas mus - it kapinėse, mes TIK rusus sugebam kaltint. :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių