Buvęs D. Trumpo patarėjas: muitų karas su Kinija kerta pačioms JAV

Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pradėtas prekybos karas su Kinija kenkia pačios Amerikos ekonomikai, ypač – pramonės sektoriui, tvirtina buvęs D. Trumpo vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimas Gary'is Cohnas.

G. Cohnas pirmininkavo D. Trumpo administracijos Nacionalinei ekonomikos tarybai nuo 2017 m. sausio iki 2018 m. balandžio. Jis atsistatydino iškart po to, kai D. Trumpas nusprendė įvesti muitus plieno ir aliuminio importui, rašo BBC.

Pasak jo, prekybos karas gali netgi padėti Kinijai, kuriai JAV muitai yra „labai patogi priežastis“ sumažinti kaistančios šalies ekonomikos apsukas.

„Manau, kad Kinijos ekonomika sulėtėtų nepriklausomai nuo to, yra prekybos karas, ar ne“, – BBC sakė G. Cohnas. Jo teigimu, D. Trumpas jau kurį laiką manė, kad muitai yra tinkamas būdas sumažinti JAV ir Kinijos prekybos disbalansą.

Scanpix nuotr.

Manau, kad prekybos kare pralaimi visi.

Tiesa, G. Cohnas sutiko su JAV prezidentu dėl siekio sustabdyti Kinijos vykdomas Jungtinių Valstijų intelektinės nuosavybės vagystes. „Tai turi būti sutvarkyta. Bet manau, kad prekybos kare pralaimi visi. 80 proc. mūsų ekonomikos – paslaugos. Paslaugų sektoriui sekasi labai gerai, nes, tik pamanykite, jam neįvedami muitai“, – kalbėjo G. Cohnas.

Tuo tarpu pramonė prekybos kare nukentėjo labiausiai, nes muitai reiškia brangesnį svarbių prekių įvežimą iš Kinijos, o tai iš esmės panaikino D. Trumpo įvestas mokesčių lengvatas pramonės bendrovėms.

„Kai statai gamyklą, tu perki plieną, perki aliuminį, perki importuojamus produktus, o mes visiems jiems įvedėme muitus. Taigi, viena ranka duodami mokesčių lengvatas, kita ranka mes jas atėmėme. Nematome naujų darbo vietų kūrimo pramonėje. Vis dėlto, jei pavyks išbristi iš šios muitų situacijos, yra reali galimybė tai pamatyti Jungtinėse Valstijose“, – pareiškė buvęs D. Trumpo vyriausiasis patarėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių