Buvęs Prancūzijos prezidentas gali atsidurti teisiamųjų suole

Paryžiaus apeliacinis teismas atmetė Prancūzijos buvusio prezidento Nicolas Sarkozy prašymą sustabdyti tyrimą dėl pareiškimų, kad jis savo rinkimų kampaniją 2007 metais finansavo iš Libijos valdžios gautomis lėšomis, ketvirtadienį pranešė šaltiniai teisėsaugos institucijose.

Toks sprendimas reiškia, kad tikriausiai bus inicijuotas teismo procesas dėl įtarimų, jog N. Sarkozy ir jo bendražygiai iš buvusio diktatoriaus Muamaro Kadhafi režimo gavo milijonus eurų, nors jie dar gali apskųsti sprendimą aukščiausios instancijos Prancūzijos baudžiamajam teismui.

65-erių N. Sarkozy neigia kaltinimus, nuskambėjusius tiriamosios žurnalistikos portalui „Mediapart“ paviešinus dokumentą, esą liudijantį, kad M. Kadhafi sutiko perduoti prancūzų eksprezidentui iki 50 mln. eurų.

Teisėjai taip pat nagrinėja Prancūzijos ir Libano verslininko Ziado Takieddine'o pareiškimus, kad jis 2006–2007 metais pristatė N. Sarkozy administracijos vadovui Libijos režimo perduotus lagaminus, kuriuose iš viso buvo 5 mln. eurų.

Prancūzų eksprezidentui užpernai buvo pareikšti kaltinimai dėl kyšio ėmimo, taip pat dėl Libijos viešųjų lėšų grobstymo ir neteisėto kampanijos finansavimo slėpimo.

N. Sarkozy ir jo kabinete dirbę eksministrai Claude'as Gueant'as, Ericas Woerthas ir Brice'as Hortefeux užginčijo tyrimo pagrįstumą dėl numanomų procedūrų pažeidimų.

Šioje byloje kaltinimai pareikšti visiems jiems, išskyrus B. Hortefeux.

Buvęs prezidentas taip pat siekia pasinaudoti valstybės vadovo imunitetu, kad išvengtų atsakomybės pagal dalį kaltinimų.

Tarp kaltinamųjų šioje byloje taip pat yra Alexandre'as Djouhri – verslininkas, galimai tarpininkavęs perduodant grynuosius pinigus.

N. Sarkozy, pasitraukęs iš politikos po nesėkmingo bandymo jį ją sugrįžti per 2017-ųjų prezidento rinkimus, apkaltino Paryžiaus teismus jį persekiojant.

Dešiniųjų pažiūrų buvusiam valstybės vadovui teisinį galvos skausmą kelia ne tik finansavimo iš Libijos byla.

Jam taip pat pareikšti kaltinimai dar dviejose bylose: viena iš jų susijusi su suklastotomis sąskaitomis faktūromis, galimai skirtomis užmaskuoti pernelyg dideles išlaidas jo nesėkmingai 2012-ųjų perrinkimo kampanijai, o kita – su numanoma prekyba poveikiu.

Antrąją bylą ketinama pradėti nagrinėti spalio 5-ąją. Tą dieną N. Sarkozy taps pirmuoju Prancūzijos eksprezidentu, atsidūrusiu teisiamųjų suole dėl įtariamos korupcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
ir mums tokiu teismu ?''''

Mateu

Mateu portretas
O jis ne tik kremliui tarnauja?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių